Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Anadolija ]

21. 11. 2014. 13:59 >> 20:05
4

HAN I ĐUKANOVIĆ

Proširenje EU ostaje prioritet

Komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije, Johanes Han, nakon razgovora sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem saopštio je da za novi sastav Evropske komisije pitanje proširenja EU ostaje prioritet. Han je, takođe, kazao da se u Izvještaju o napretku pominje klauzula o balansu jer se želi posjetiti na njeno postojanje, ali da u ovom trenutku ne postoji nikava namjera da se ona aktivira.

 

Komesar Han, inače, boravi danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima.

“Ovdje sam kao svjedok toga da je u proteklih pet godina Crna Gora ostvarila napredak: počevši od sticanja statusa kandidata 2010. godine, preko pregovora o pristupanju 2012. godine, uključujući činjenicu da smo do danas otvorili 12 poglavlja u pregovorima, između ostalih, čuvena poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava. Želim da naglasim da nakon formiranja nove Evropske komisije, pitanje proširenja i pregovora o pristupanju ostaju jedan od naših prioriteta. Posjeta Crnoj Gori u okviru jedne od mojih prvih posjeta zaista ukazuje na posvećenost EK proširenju“, poručio je komesar Han.

Istakao je da pozdravlja odluku Crne Gore da se usaglasi kada je riječ o spoljnjoj politici sa stavovima EU, u vezi sa Ukrajinom.

Komesar Han je takođe, govorio o ekonomiji i slobodi medija. Pozvao je crnogorske medije da poštuju etički kodeks.

"Kada je riječ o ekonomiji, potrebno je da vidimo plan na polju konkurentnosti. Takođe, govoreći o ekonomiji, jedan od ključnih ciljevima kada su zemlju kandidati za članstvo u EU u pitanju, jeste jačanje nacionalnih ekonomija, kao i poboljšanje uslova života građana ovih zemalja.

Crnogorski premijer Milo Đukanović istakao je zadovoljstvo što je komesar Han već na početku posjetio države Balkana. Vjeruje da ova posjeta govori i o nastavku proširenja EU.

"Ovo je bila prilika da sa komesarom Hanom porazgovaramo o posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore. Obavijestili smo ga da smo sa velikom ozbiljnošću saslušali preporuke naših evropskih partnera, koje su sadržane u izvještaju o napretku, i da smo najveći dio tih ocjena prihvatili i ugradili u ono što će biti crnogorska državna politika u 2015. godini. Logično, koncentracija naše pažnje je na pitanjima vladavine prava i dalje ažurna", naveo je Đukanović.

Crnogorski premijer naglasio je kako je komesara Hana obavijesio da su na "odličnom putu da već do kraja ovog mjeseca bude usvojen najveći dio zahtijevanih promjena na kojima se zajedno radilo sa evropskim partnerima".

"Vjerujem da će sve ovo nabrojano doprinijeti otvaranju novih pregovaračkih poglavlja“, poručio je premijer Đukanović.

Komesar Han, koji boravi u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori ranije danas sastao se sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, kao i sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

 

 

Mila Vuković, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније