Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 11. 2014. 16:40   >>  16:44 2

“POVRATAK LIBERALIZMA”

LP član ALDE saveza liberala Evrope

Liberalna partija Crne Gore primljena je u članstvo ALDE saveza liberala i demokrata Evrope na 35. Kongresu u Lisabonu. Crnogorski liberali su u članstvo treće po veličini političke grupacije u Evropskom parlamentu primljeni jednoglasnom podrškom delegata liberalnih političkih organizacija cijele Evrope.

Liberalnu partiju Crne Gore na Kongresu koji nosi naziv "Povratak Liberalizma" predstavljala je potpredsjednica zadužena za međunarodnu saradnju partije Satka Hajdarpašić.

Hajdarpašić je kazala da su liberali u Crnoj Gori gubili mnoge bitke ali nikad i ratove, podsjetivši da su ideje liberali sa početka 1990. trijumfovale u današnjoj Crnoj Gori.

Nastavljajući borbu, sa predsjednikom Popovićem koji kao sportista nikad ne odustaje, povratili smo parlamentarni status i pred nama je velika borba za demorkatizaciju i reforme u Crnoj Gori koje mogu donijeti samo liberali uz podršku svoji međunarodnih partnera. Delegati svih liberalnih partija Evrope i najavili su takvu podršku LPCG u promociji liberalnih vrijednosti u Crnoj Gori.

Kongres ALDE otvorio je predsjednik ovog saveza Ser Graham Vatson iz Velike Britanije dok se učesnicima obratio i lider ALDE grupe u Evropskom parlamentu Gi Verhovštad koji su čestitali Liberalnoj partiji Crne Gore na prijemu u ALDE. Kongres je okupio i mnoge značajne evropske političke lidere i državnike zemalja u kojima su liberali na vlasti. Delgate skupa posebno je pozdravio premijer Luksemburga Havijer Betel. U radu Kongresa učestvovali su i predstavnici Liberalne Internacionale, čiji je LPCG član, predsjednik Internacionale g. Juli Minoves i predsjednica Internacionalne organizacije žena liberala Margaret Van Stenvijk, koja je govorila na panel diskusiji o pravima žena i njihovom aktivnijem učešću u javnom i političkom životu zemalja Evrope.

Delegati Kongresa raspravljali su o aktuelnim društveno političkim temama. Oni su govorili o načinima kreiranja jedinstvenog tržišta, te trgovinskom sporazumu EU i SAD i snažnije elektronske umreženosti i dostupnosti digitalnih tehnologija i interneta. Posebna tema razgova bila je ekološka održivost budućeg industrijskog razvoja koje mora počivati na očuvanju životne sredine. Isto tako, posebna pažnja posvećena je i mehanizmima zaštite ličnih podataka i privatnosti što jeste osnov liberalne ideje.

"Učeše predstavnika Crne Gore i njenih liberala na ovakvom skupu snažna je poruka našoj državi da je spremna da bude dio sistema Evropske Unije i evro-atlanske mreže država. Ono što je najvažnija poruka, jeste da moramo ravnopravno sjeđeti za stolom na kojem se donose važne odluke evropskih država od velikog značaja za život svakog građanina i grđanke. Crnogorski liberali pokazali su da su lideri na takvom putu integracija Crne Gore", saopšteno je iz LP.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније