Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 11. 2014. 20:48 >> 20:45

INSTITUT ALTERNATIVA

Skupština da ojača kontrolni mehanizam

Nevladina organizacija (NVO) Institut alternativa pozvala je predstavnike parlamentarne manjine u svim skupštinskim radnim tijelima da iskoriste svoje pravo na dva prohodna kontrolna saslušanja u ovoj godini.

Iz te NVO su podsjetili da ja pravo na prohodnost incijativa u parlamentu opoziciji dato Poslovnikom Skupštine, kao i Zakonom o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane.

"Prepoznajući važnost kontrole sektora bezbjednosti i odbrane i mogućnost blokade inicijativa manjine u Odboru za bezbjenost i odbranu od parlamentarne većine, taj Zakon je 2010. godine predvidio prhodnost opozicione inicijative dva puta u godini", precizirali su iz IA.

Zakonom je, kako su kazali, propisano da će Odbor jednom u toku redovnog zasijedanja Skupštine, održati sjednicu na zahtjev jedne trećine članova Odbora, sa jednom temom dnevnog reda.

"Po uzoru na ovo rješenje, i da bi se ojačala ukupna kontrolna funkcija parlamenta, izmijenjen je Poslovnik Skupštine 2013. godine, i ovo pravo je dato opoziciji u svim odborima", kaže se u saopštenju IA.

Navodi se da je, međutim, u prvih šest mjeseci ove godine, samo u jednom odboru iskorišteno pravo na “manjinsku” inicijativu, i to Odboru za međunarodne odnose i iseljenike u vezi sa pitanjem Prevlake.

"Stoga pozivamo parlamentarnu manjinu da u svim odborima u kojima još nijesu iskoristili pravo na dva saslušanja, dogovorom opozicije o pitanju koje će predložiti, iniciraju kontrolu rada državnih organa i rasprave na teme od značaja", poručili su iz IA.

Prema njihovim riječima, kada je u pitanju Odbor za bezbjednost i odbranu, opozicija u ovoj godini nije još iskoristila pravo na ta dva saslušanja.

"Iko su u ovoj godini održana dva kontrolna saslušanja, jedno je inicrao Sindikat medija, a drugo poslanik Bulatović, u ime opozije, ali još 22. jula prošle godine, pa je saslušanje odlagano do aprila ove", kaže se u saopštenju.

U aprilu je, kako se navodi, Odbor za antikorupciju inicirao prema Odboru za bezbjednost i odbranu održavanje zajedničke sjednce u vezi sa aferom Telekom, ali ta aktivnost još nije realizovana.

"Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane daje na raspolaganje Odboru za bezbjednost i odbranu veoma važne mehanizme za kontrolu institucija sektora bezbjednosti i odbrane koji se, međutim, nedovoljno koriste", upozorili su iz IA.

To, kako su naveli, potvrđuje i činjenica da u ovoj godini nije bilo kontrolnih posjeta institucijama, a konsultativnih saslušanja na inicijativu Odbora nije bilo još od 2011. godine.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније