Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 11. 2014. 08:27 >> 08:34

KRIVOKAPIĆ U UN

Parlamenti moraju jačati nadzornu ulogu

Parlamenti moraju imati jaču konsultativnu i nadzornu ulogu, naročito u novim demokratijama, jer postoji opasnost, naročito u uslovima još sveprisutne ekonomske krize, da države postanu kao ”korporacije”, i da politička elita brani interese finansijskog kapitala, kompanija, lobista više nego što predstavlja snažnog predstavnika svojih građana, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik emeritus Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić.

Krivokapić je, sa predsjednikom Interparlamentarne Unije Saber Chowdhury i pomoćnikom generalnog sekretara UN Thomas Gass-om, zatvorio Godišnje Saslušanje u UN, koje se održavalo u sjedištu UN 19. i 20. novembra u Njujorku. Saslušanje je bilo posvećeno ciljevima Održivog razvoja nakon 2015. Učesnici su izrazili zadovoljstvo što će zaključci sa ove Konferencije biti uključeni u Razvojne ciljeve UN nakon 2015.

Krivokapić se danas sreo sa predsjednikom Generalne Skupštine UN Sam Kutesom u sjedištu UN u Njujorku. Razgovarali su o planovima zemalja članica na ispunjavanju Milenijumskih ciljeva nakon 2015, kao i jačanju agende za održivi razvoj, naročito u uslovima jačanja političke i ekonomske nestabilnosti.

Naglasili su da je jačanje saradnje međunarodnih organizacija od presudne važnosti, posebno u Ukrajni gdje su i UN i OEBS stalno prisutne, kako bi zajednički pomogli građanima.

Krivokapić je razgovarao i sa predsjednikom Interparlamentarne Unije Saber Chowdhury-jem o jačanju uloge parlamenata, ali i neophodnosti jačanja parlamentarnih dimenzija međunarodnih organizacija. Chowdhury je izrazio veliko zadovoljstvo uspjehom Skupštine Crne Gore posljednjih godina, što je uspjela da se izbori za svoju jaču ulogu.

Tokom posjete Njujorku, Krivokapić se sreo i sa Jens Toyberg Frandzenom, pomoćnikom Generalnog sekretara UN za politička pitanja, kao i sa Ivanom Šimunovićem, pomoćnikom za ljudska prava, sa kojima je razgovarao o radu Bečke grupe PS OEBS-a, kojom Krivokapić predsjedava i o zajedničkim aktivnostima UN i OEBS-a u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније