Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 03. 2013. 14:55 >> 15:11
7

IZVJEŠTAJ SKUPŠTINI

Lukšić: Ambasada na Kosovu do kraja godine

Šef diplomatije Igor Lukšić kazao je da Vlada planira da do kraja godine otvori ambasadu na Kosovu, dodajući očekuje otvaranje ambasada i u Rumuniji i Bugarskoj.

Predstavljajući odborima za međunarodne odnose i iseljenike i za evropske integracije izvještaj o radu Ministarstva, Lukšić je kazao je da će 2012. godina ostati upamćena po dosad najznačajnijim rezultatima ostvarenim u postavljenim okvirima vanjsko-političkih prioriteta Crne Gore.

 ,,Evropska i evroatlantska perspektiva su sve izvjesniji, a uspješna diplomatija u okvirima međunarodnih i regionalnih organizacija doprinijela je boljem pozicioniranju zemlje na međunarodnom planu”, kazao je Lukšić.

Kako je naveo, prethodna godina ostaće upamćena kao godina u kojoj je Crna Gora otvorila pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović smatra da, konstatacija da su bilateralni odnosi na visokom nivou i da su odnosi sa susjedima neopterećeni otvorenim pitanjima, ne bi trebalo da stoji u izvještaju.

,,Kao što znate, Crna Gora nema definisanu granicu niti prema jednom susjedu demarkiranu granicu, osim prema Albaniji, tako da mislim da bi to trebalo takođe da se apostrofira kao problem sa kojim se suočavamo, koji je pred nama, i gdje će MVPEI da učini određene napore kako bi se to definisalo”, rekao je Pavlović.

Pitao je i koliko se izdvaja za iznajmljivanje zgrade za crnogorsko predstavništvo u Berlinu i šta je opravdanje za, kako smatra, takvo rasipništvo.

Lukšić je saopštio da je sadašnja ambasada u Berlinu manje kvadrature nego što je bila ona ranije, na boljoj je lokaciji, a cijena je, dodao je, približno ista.

,,Oko 200 metara kvadratnih je prostor naše ambasade, a cijena zakupa je ispod pet hiljada EUR, tačnije 4.989,94 eura i nalazi se u dobrom dijelu grada”, dodao je Lukšić.

Pavlović ukazao je da je u izvještaju izbjegnuto pominjanje poglavlja 23 i 24, navodeći da smatra da bi trebalo da se naglasi odlučnost Crne Gore da se suprotstavi korupciji u društvu.

Prema njegovim riječima, ne pominje se ni da li je postojao zahtjev NATO-a za otvaranje kancelarije u Crnoj Gori. Pavlović je pitao kako je Vlada na to odgovorila ako je postojao takav zahtjev.

 ,,Što se Vlade tiče, ukoliko u Briselu odluče da kancelariju treba uspostavljati, ne vidim nikakvu prepreku takvoj inicijativi”, odgovorio je Lukšić.

Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije pitao je Lukšića kako su atlantske integracije sve izvjesnije, imajući u vidu pad podrške građana. Dritan Abazović iz Pozitivne ocijenio je da se u dokumentu trebalo naći da procenat podrške javnosti nije na zadovoljavajućem nivou.

Lukšić je rekao da iskustvo zemalja koje su prošle kroz taj process pokazuje da su često startovale sa relativno niskog nivoa podrške javnosti pa dolazile do više od 50 odsto, jer se ta tema intenzivirala.

,,Jako je važno voditi debate i dijalog i prezentirati sve ono što su aspekti članstva u NATO-u, a onog trenutka kad dođe poziv, mi se u Crnoj Gori dogovaramo na koji način da sprovedemo postupak odnosa prema tom pozivu, da li je to referendum, konsultativni referendum ili odluka u parlamentu”, rekao je Lukšić.

Poslanik Milan Knežević saopštio je da je Demokratski front za svoje potrebe radio nekoliko istraživanja javnog mnjenja vezano za podršku javnosti ulasku Crne Gore u Alijansu, navodeći da je podrška građana 28 odsto.Knežević je poručio da je neophodno da se priča o NATO integracijama završi organizovanjem referenduma ili prestankom trošenja novca građana u trenutku kad se Crna Gora, kako je dodao, nalazi pred kolapsom.



Lukšić je naveo da različita istraživanja daju različite podatke, dodajući da je jedno istraživanje, koje je rađeno u druge svrhe pokazalo da bi, na referendumu odnos bio 53-47 protiv članstva u NATO.

Poslanici DPS-a ocijenili su Izvještaj MVPEI kao sveobuhvatan, cjelovit i argumentovan.

Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije rekao je da daje podršku izvještaju i da smatra da je u prošloj godini rađeno kako treba i da su realizovani osnovni starteški pravci spoljne politike Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније