Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 11. 2014. 12:14 >> 20:45
13

ĐUKANOVIĆ U BEČU

Nekad najnerazvijeniji, a danas lideri

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je politike Evropske unije prema zapadnom Balkanu nije cjelovita i konzistentna.

 

 

On je na Bečkom ekonomskom forumu istakao da je insistiranje Evrope na vladavini prava ispravno, ali da paralelno sa tom politikom treba da pomogne i ekonomskom razvoju regiona, jer su to međuzavisna pitanja.

"Moje uvjerenje je da je ispravno insistiranje na vladavini prava kao ključnom problemu zapadnog Balkana i jednako tako uvjerenje da u tom pogledu ne treba spuštati kriterijume. I nema rješavanja tog problema. Pa dakle, ni uključivanja zapadnog Balkana u Evropsku uniju ako se ozbiljno ne posvetimo pitanjima ekonomskog razvoja zapadnog Balkana", poručio je Đukanović.

Premijer je rekao da nas to, dopadalo nam se ili ne, dovodi do infrastrukturnog razvoja, definisanja i finansiranja infrastrukturnih projekata.

"To je nasušno potrebno zapadnom Balkanu, da bi se povezao unutar sebe. Tek kad se zapadni Balkan bolje integriše, onda ćemo moći sa sigurnošću da kažemo da smo riješili pitanje bezbjednosti regiona", rekao je Đukanović.

Premijer se osvrnuo i na poziciju Crne Gore u integracionim i ekonomskim procesima, uz konstataciju da je Crna Gora od najmanje razvijene republike na prostoru bivše Jugoslavije, postala država predvodnica integracionog procesa na neintegrisanom dijelu Zapadnog Balkana, čija ekonomija bilježi najbolje pokazatelje.

Takvom razvoju doprinijela je konzistentnost u realizaciji ekonomskih reformi, naročito u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta, što je potvrđeno i kroz napredovanje na listi Svjetske banke, Frejzer Instituta i Globalne konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, istakao je on.

Ključno za Crnu Goru i region, kako je ocijenio premijer Đukanović, je prevladavanje decenijskog zaostajanja i dostizanje višeg ekonomskog rasta, za što imamo resurse i početne vještine, kao i znanje neophodno za sustizanje razvijenog dijela Evrope.

„Posvećenost izazovima vladavine prava, povećanju društvenog proizvoda i jačanju  preduzetničke kulture, ostaju naši prioriteti. Moramo što prije reformisati neodržive penzione sisteme, politiku obrazovanja dovesti u jasni dosluh sa tržištem rada i kroz reformu podići nivo zdravstvene politike, te unaprijediti poslovni ambijent i povećati konkurentnsot u odnosu na ekonomiju Evrope”, smatra Đukanović.

Austrijski predsjednik Hajnc Fišer kazao je da je da integracija zemalja Balkana od obostranog interesa, jer je jasna perspektiva pristupanja garant za stabilnost u Evropi.

Fišer je rekao da zemlje zapadnog Balkana nijesu više na margini Evrope, već u njenom srcu. Uprkos izvjesnom zamoru od proširenja, rekao je on, pristupanje novih država je u našem i u njihovom interesu.

"Ono što je rečeno u Solunu 2003. važi i danas. Budućnost Balkana je u EU", rekao je Fišer.

Inače, pored premijera Đukanovića, na panelu će učestvovati i premijeri Albanije i Makedonije, Edi Rama i Nikola Gruevski, kao i predsjednik EBRD Sumo Čakrabarti.

Na kraju dana, crnogorski premijer će, na poziv Karl Rener Instituta, na Bečkoj diplomatskoj akademiji održati predavanje na temu “Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji” i odgovarati na pitanja učesnika. Konferenciju će otvoriti direktori Instituta i Akademije, Karl Dufek i Hans Vinkler.

Boravak u Beču premijer će iskoristiti i za bilateralne susrete sa visokim učesnicima ovih značajnih skupova.

 

Aleksandra Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније