Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 11. 2014. 18:00   >>  17:57

KREDIBILAN PARTNER

Đukanović: CEI može da računa na CG

Jedan od najvažnijih vanjsko-političkih prioriteta Crne Gore je regionalna saradnja i evropske integracije, kojima je naša država maksimalno posvećena kroz aktivno učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama, uključujući i aktivnosti Centralno-evropske inicijative, istakao je predsjednik Vlade Milo Đukanović na samitu premijera zemalja Centalno-evropske inicijative, održanom danas u Beču.

Đukanović je naglasio da  je za Crnu Goru  posebno značajno bilo predsjedavanje CEI u 2010. godini, koje je obilježilo usvajanje i implementiranje strateško-političkog dokumenta “Budvanske preporuke”, uz konkretna zalaganja da se CEI usmjeri na program zajedničke evropske budućnosti svih njenih članica. Premijer je pozdravio orijentaciju CEI da u vrh svoje agende uvrsti integraciju Zapadnog Balkana u evropske strukture, što predstavlja dodatni podsticaj za dalju saradnju, izrazivši  zadovoljstvo činjenicom da su od 18 članica CEI, 10 već u Evroskoj uniji, a ostale kandidati, potencijalni kandidati i partneri EU, što svjedoči o kredibilitetu inicijative i njenom doprinosu integracionim procesima. Premijer je izrazio uvjerenje da će se  broj zemalja članica CEI koje će biti dio EU iz godine u godinu povećavati, sve do ulaska svih njenih članica u EU.

U cilju održavanja dobre dinamike u procesu integracija, Đukanović je istakao da zemlje članice CEI, kao i CEI u cjelini, mogu da računaju na Crnu Goru kao kredibilnog partnera, koja će ostati posvećena svojim vanjsko-političkim ciljevima, posebno na regionalnom planu, kroz saradnju sa zemljama u okruženju i kroz regionalne mehanizme.

Đukanović je čestitao Austriji na odličnom predsjedavanju i poželio uspješno predsjedavanje  Makedoniji, uz uvjernje da će svojim prioritetima i kalendarom aktivnosti nastaviti sa unapređenjem regionalne arhitekture i osavremenjavanju djelovanja CEI.

Na današnjem samitu usvojena je Deklaracija povodom 25 godina postojanja CEI - dokument koji predstavljaja političku podršku zemalja članica naporima ka realizaciji zajedničkih ciljeva kroz koordinirani pristup i definisanje smjernica za dalji rad na ostvarivanju zajedničke vizije: izgradnje demokratskog, tržišno-orjentisanog i prosperitetnog društva, koje počiva na evropskim vrijednostima.

Tokom svog postojanja, CEI je pomogla građenju mostova među državama, prateći duh promjena u Evropi i proces reformi na političkom, socijalno-ekonomskom i bezbjednosnom planu u državama koje su pristupale EU. Sve su to razlozi, kako je ocijenjeno, da CEI danas ima mjesto posmatrača u Generalnoj skupštini UN, ulogu partnera na implementaciji Strategije EU za region Dunava i Jadransko-jonski region, ali i baltički i crnomorski basen, kao i mjesto u regionalnim organizacijama i inicijativama, uključujući i Jadransko-jonsku inicijativu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније