Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2014. 12:48 >> 16:30
20

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Zatražiću sankcije zbog propusta u BP

Premijer Milo Đukanović kazao je da gubitak jednog života ne smije biti cijena koju će plaćati crnogorsko društvo.

On je, na premijerskom satu, izrazio žaljenje zbog gubitka jednog života i podijelio saosjećanja s ljudima koji su prošli kroz težak period nakon dešavanja u Bijelom Polju.

Đukanović je, odgovarajući na pitanje Milutina Simovića (DPS) o mjerama koje je Vlada preduzela povodom dešavanja u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, rekao da se ne možemo pomiriti sa činjenicom da se gube ljudski životi zbog propusta.

"Ova i ranije Vlade su radile na razvoju zdravstvene infrastrukture. Punu valorizaciju budžetskih sredstava dobićemo tek nakon što dobijemo racionalniju organizaciju sistema i punu posvećenost svih", rekao je Đukanović.

Ostavka - čin čovjeka moralnih kvaliteta

Kazao je da gubitak mladog života ne smije biti cijena koju će platiti crnogorsko društvo.

"Nedavna dešavanja u bjelopoljskoj bolnici su pokazala da je u toj ustanovi izostala adekvatna implementacija zaštitnih mjera bezbjednosti njege majki i novorođenčadi, zbog čega je od 3. do 12. novembra petoro beba prebačeno u KCCG. Ne možemo se pomiriti sa činjenicom da se izgubi jedan život u okolnostima koje se nijesu dešavale ni prije nekoliko decenija kada smo bili daleko nerazvijeniji", kazao je premijer.

Ocijenio je da kvalitet usluga nije na adekvatnom nivou. On je rekao da je u Opštoj bolnici utvrđeno niz nedostataka i nepravilnosti. Rekao je da će zatražiti najstrožije sankcije za propuste kojih ne smije biti.

Komentarišući ostavku ministra zdravlja Miodraga Radunovića, premijer je rekao da je to čin čovjeka visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta.

Predsjednik Pozitivne Crme Gore, Darko Pajović, pitao je premijera zašto nema većeg napretka u borbi protiv korupcije, uključujući korupciju na visokom nivou.

Premijer je rekao da nije saglasan sa konstatacijom da nema političke volje u Crnoj Gori za borbu protiv tog društvenog problema. Upravo je, kako je rekao, politička volja Vlade dovela do napretka naše zemlje u procesu evroatlantskih integracija.

"Ne nedostaje politička volja za borbu protiv korupcije. Nesporna politička volja većeg dijela našeg društva dovela je do napretka koji je evidentiran kod domaće i međunarodne javnosti", rekao je premijer Đukanović, navodeći kako je jasno da samo usvajanje zakona ne proizvodi rezultate. 

Premijer je ponovio da ne dijeli mišljenje Pajovića da nema rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodeći da je bilo suđenja određenim predstavnicima vlasti i ljudima koji obavljaju visoke funkcije u našem društvu.

"Ne mogu da se složim s ocjenom da nema dovoljno rezultata i političke volje. Ocjena Evropske komisije da Crna Gora nastavlja da na zadovoljavajućem nivou ispunjava političke kriterijume, ostvaruje dodatni napredak u uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije uz jačanje sposobnosti preuzimanja obaveza koje proizilaze iz budućeg članstva u EU, konstanta je koja se ponavlja u svim dosadašnjim izvještajima o napretku", istakao je Đukanović.

On je podsjetio da su, u cilju jačanja vladavine prava i efikasnosti nacionalnog pravosudnog sistema, kao i unaprijeđenja nivoa profesionalnosti i nezavisnosti sudija i tužilaca, usvojene izmjene više zakona iz oblasti pravosuđa.

Time su, smatra on, stvorene pretpostavke za pokretanje procedure izbora ključnih nosilaca ustavno-sudskih, pravosudnih i tužilačkih funkcija.

"Crna Gora je već u prethodnom periodu ostvarila značajan napredak u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. U cilju specijalizacije i efikasnijeg postupanja pravosudnih organa u ovoj oblasti, formiraće se i specijalizovano odjeljenje u okviru Višeg suda u Podgorici, u čijoj nadležnosti će biti ova krivična djela", kazao je Đukanović.

Akcenat na razvoju sjevera

Odgovarajući na pitanje Izeta Bralića (SDP), kojeg je interesovalo koje mjere Vlada planira na obnovi i rekonstrukciji skijališta na sjeveru države, premijer je rekao da je Strategijom razvoja turizma do 2020. akcenat stavljen na razvoju sjevera države, uz napomenu da je razvoj zimskih centara jedan od prioriteta Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније