Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 11. 2014. 12:17 >> 22:26
132

IZMJENA IMENA ULICA

LP: Krsto Zrnov ispred Karađorđa i Obilića

Liberalna partija (LP) u Skupštini Glavnog grada iniciraće promjenu imena nekih ulica u gradu za koje u toj stranci smatraju da im nije mjesto u Podgorici, ali i bilo kojem drugom gradu države.

 

Odbornik LP u podgoričkom parlamentu, Jovan Rabrenović, rekao je da se incijativa za promjenu imena ulica prvenstveno odnosi na ulice koje nose imena Karađorđa, Cara Lazara, Miloša Obilića, Kosovskih junaka.

"Sve u svemu, mitskih ličnosti koje nemaju nikakvog utemeljenja u istoriji Glavnog grada ili države Crne Gore. Naprotiv, više služe kao podsjetnik na vrijeme koje svi želimo izbrisati iz sjećanja, na period devedesetih kad se pokušavao Crnogorcima nametnuti osjećaj da nijesu Crnogorci i da treba da budu ono što nikada nijesu bili. Vrijeme hegemonističkih pretenzija susjednih zemalja je prošlo, ali je za sobom ostavilo traga u našoj kulturi i istoriji", rekao je Rabrenović.

Smatra da je najmanje što se može uraditi to da neke od ulica i trgova u Glavnom gradu nazovemo po Krstu Zrnovom Popoviću, Vladiki Antoniju Abramoviću.

"Zar nijesu strašni učesnici Rovačke Republike zaslužili da imaju barem ulicu u naše gradu. Kako je moguće da, u čast viteštva svih učesnika božićnog ustanka nemamo trg koji će nositi naziv Trg Božićnog ustanka. Da ne govorimo o tome da nema niti jednog spomen obilježja koje bi bilo inspirisano jednim od najčestitijih ustanaka koje je neki narod podigao ne želeći da se pomiri sa okupacijom svoje kraljevine", navodi Rabrenović.

"Na kraju, Glavni grad mora imati Trg Nezavisnosti i ulicu 21 maja. Sva ova pitanja liberali Glavnog grada će odmah proslijediti Skupštini kroz formu koja ne trpi kalkulacije i odlaganja", rekao je Rabrenović.

Kao liberalu mu je, kako ističe, obaveza da uradi sve kako bi u najsjajnijem sjećanju sačuvao uspomene "na ono što nas čini tako ponosnim na svoju istoriju".

"Kroz vođenje aktivne politike u Glavnom gradu insistiraćemo na potpunoj afirmaciji svih vrijednosti koje Crna Gora i njena viševjekovna suverenost zaslužuju. Počev od crnogorskog jezika, koji je zapostavljen, pa do pomoći na izgradnji crkvenih objekata Crnogorske pravoslavne crkve", saopštio je Rabrenović.

Пратите нас на

Коментари132

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније