Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

26. 11. 2014. 14:24 >> 14:24
2

KALUĐEROVIĆ PORUČIO

Evroatlantske integracije zajednički interes

Nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović poručio je da evroatlantska integracija Crne Gore nije pojedinačni, već zajednički interes i crnogorski put ka tom savezu doprinos je zaokuživanju nacionalne bezbjednosti.

 

On je, govoreći na seminaru „Evroatlantizam – sigurna luka“ u Baru, rekao da je na Samitu u Velsu ponovljeno da Savez ostaje posvećen jačanju stabilnosti i bezbjednosti zapadnog Balkana i poslata jasna poruka ohrabrenja Crnoj Gori, uz priznanje za ostvarene rezultate.

„Uvjeren sam da smo svi svjesni da nijedna zemlja ni pojedinac ne mogu opstati sami, bez zajedništva i sigurnosti koje pruža pripadnost porodici demokratskih država. Iz tog razloga, Crna Gora sigurnim koracima ide u integracije, ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO“, kazao je Kaluđerović.

Kako je rekao, ne može sebe niko doživljavati nedodirljivim, apsolutno bezbjednim, jer to, dodao je, definitivno nije.

„Ne možemo graditi svoju budućnost nezavisno od dešavanja u regionu, niti možemo biti pasivni posmatrači promjena na međunarodnom planu u današnjem globalizovanom svijetu. A posebno ne možemo sebi priuštiti ono što je možda nekima i primamljiv koncept – takozvanu vojnu neutralnost“, naveo je Kaluđerović.

Kako je saopštio, vjerovanje u tu mogućnost značilo bi neuzimanje u obzir svih političkih, finansijskih, istorijskih, geografskih i ekonomskih razloga iz kojih tako nešto za Crnu Goru nije realno.

„Ono što možemo jeste biti proaktivni, ići u korak s promjenama i obezbjediti sebi i drugima veću bezbjednost, a samim tim i bolji standard i ekonomsku perspektivu, kao i brojne šanse prije svega za vas, mlade. Da bi do toga došlo, potrebno je da zajedno djelujemo“, poručio je Kaluđerović.

On je ocijenio da crnogorski put u NATO prvenstveno predstavlja doprinos zaokuživanju nacionalne bezbjednosti, ali i demokratskih vrijednosti i standarda. „Istovremeno, i dobijanja priznanja na evropskoj i svjetskoj sceni i našeg značajnijeg učešća u međunarodnim forumima odlučivanja“.

Kaluđerović je podsjetio na riječi bivšeg generalnog sekretara NATO-a, Andersa Fog Rasmusena, da je NATO polisa osiguranja protiv nestabilnosti.

„NATO čini i polisu ekonomskog prosperiteta, budući da veza između bezbjednosti i ekonomije nikada nije bila jača, pogotovo u kontekstu privlačenja kvalitetnih i diversifikovanih stranih investicija“, dodao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se razumije da evroatlantska integracija Crne Gore ne predstavlja pojedinačni, već zajednički interes.

„Da članstvo u NATO nije dnevno-političko, već pitanje strateškog nacionalnog interesa, i da nije samo projekat određene partije, koalicije ili Vlade, već projekat svih nas“, kazao je on.

Kako je rekao, evroatlantska integracija je prilika koju Crna Gora ne smije propustiti, ako želi dugoročno da zaštiti svoje vrijednosti, slobodno njeguje različitosti, uživa u dobrobitima mira i prosperiteta i unapređuje demokratiju i vladavinu prava.

„Na toj liniji, zadatak Komunikacionog tima u prethodnom periodu je bio otvaranje javnog dijaloga sa različitim ciljnim grupama: političkim partijama i liderima, medijima, akademskom zajednicom, privrednicima, penzionerima, nevladinim organizacijama, maturantima, studentima“, rekao je Kaluđerović.

On je kazao da su bili posvećeni pravovremenom i adekvatnom informisanju i podizanju svijesti o tom pitanju, kao i promociji dijaloga i razvijanju saradnje i partnerstva u tom cilju.

„Ono što smo sa posebnom pažnjom komunicirali prema javnosti jeste da članica NATO ne postaje neka druga država, već Crna Gora i njeno društvo u cijelini“, rekao je Kaluđerović.

Kaluđerović je rekao da su, na okruglim stolovima, tribinama, konferencijama, sastancima, radionicama, sajmovima, razgovarali tokom ove godine sa svim zainteresovanima o razlozima zašto Crna Gora treba da postane članica NATO-a.

„Trudili smo se da pružimo odgovore na brojna pitanja koja su postavljali građani i da prevaziđemo postojeće predrasude, a stereotipe zamjenimo činjenicama. Omogućili smo stvaranje ambijenta u kojem će svi imati prostora da iskažu svoje mišljenje o ovom spoljnopolitičkom prioritetu Crne Gore“, poručio je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније