Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 11. 2014. 17:48 >> 17:45

DEKLARACIJA POSP-A

Drobnjak: Ponuđen jednostrani pogled

Demokratska partija socijalista (DPS) neće podržati Nacrt Deklaracije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Evropske unije i Crne Gore, saopštila je poslanica Nada Drobnjak ističući da se ne može izdvajati jedan mediji, već da treba biti objektivan i analizirati sve. Drobnjak je kazala je da u mnogim tačkama Nacrta ima materijalnih grešaka, ali i konstatacija sa kojima se DPS ne slaže.

O nacrtu Deklaracije, koju su iz Brisela uputili crnogorskim poslanicima radi usaglašavanja, biće raspravljano na sastanku POSP-a, koji će biti održan 1. i 2. decembra, u Briselu.

»Ne možemo se saglasiti sa konstatacijom u vezi sa padom profesionalnosti i objektivnosti informativnog programa samo u jednom mediju, već smatramo da stoji konstatacija izrečena u Izvještaju o napretku koji je dala Evropska komisija (EK), da postoji zabrinutost zbog nedostataka profesionalnih i etičkih standarda među predstavnicima medija«, rekla je Drobnjak agenciji MINA.

Ona smatra da se ne može izdvajati jedan mediji, već da treba biti objektivan i analizirati sve, kao i podstaći predstavnike medija da uspostave profesionalno i djelotvorno samoregulatorno tijelo.

Drobnjak je dodala da će još tačaka kritički posmatrati i ponuditi nova rješenja za njihovo definisanje, kako bi se konsezusom došlo do Deklaracije i preporuka.

Ona je objasnila da je Nacrt Deklaracije i preporuka dokument koji preprema Sekretarijat POSP u Briselu, navodeći da je to samo početni materijal o kom se treba razgovarati i pregovarati.

»Članovi Delegacije iz DPS podnijeće niz amandmana, kao i do sada, da bi se unaprijedio pomenuti tekst. Smatramo da je Nacrt dobra podloga za razgovor, ali svakako ne materijal iza kog ćemo mi u potpunosti stati«, rekla je Drobnjak.

Ona je ocijenila da u Nacrtu Deklaracije ma dosta konstatcija koje prepoznaju realnost u Crnoj Gori.

»Pozdravlja se napredak u pregovorima sa EU, kao i činjenica da pregovaračke radne grupe uključuju predstavnike civilnog društva i da to pokazuje inkluzivnost procesa. Takođe prepoznata je uloga zakonodavne i nadzorne uloge parlamenta«, navela je ona.

Upitana da li je, kako to vide u opoziciji, ovaj predlog Deklaracije jedan od najkritičnijih do sada, Drobnjak je kazala da se do sada uvijek prepoznavao napredak i ukazivao podsticaj za nova djelovanja.

»Ova Deklaracija, prema mom mišljenju, nije ništa više kritična od prethodnih, ona je samo polazni dokument o kome treba da se dogovaramo i na kome treba da radimo», navela je Drobnjak.

Ona je ponovila da iza pojedinih ponuđenih konstatcija DPS ne može stati, ali su sigurni da će se doći do kompromisa i konstatacije realnog stanja u Crnoj Gori, a ne onog kakav se vidi samo sa jednog mjesta.

»Sasvim je sigurno, a opet se pozivam na izvještaj EK, koji je konstatovao da su bili sudski epilozi u takozvanoj aferi Snimak, tako da sigurno nećemo stati iza ovako definisanog stava u Deklaraciji, jer smatramo da je do sudskog epiloga došlo i da samo treba sačekati konačne presude «, kazala je ona.

U Nacrtu Deklaracije POSP je iskazao “ozbiljnu zabrinutost” zbog članaka objavljenih u listu Informer kojima se poziva na nacionalnu i vjersku mržnju i oštro osudio napade tog lista na izvršnu direktorku MANS-a Vanju Ćalović.

U Nacrtu deklaracije i preporuka pozivaju se nadležni organi da zaštite aktiviste civilnog društva od sličnih napada, sa zabrinutošću se primjećuje da slučajevi nailja nad novinarima ostaju neriješeni, izražava se zabrinutost zbog neobjektivnosti Javnog servisa i poziva vlast da „snažno unaprijedi izborno zakonodavstvo“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније