Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 03. 2013. 13:35   >>  13:35

ZORAN BUKVIĆ

,,Institucije i NVO krivi zbog manje podrške za ulazak u NATO"

Vojni analitičar Zoran Bukvić smatra da je rad institucija i nevladinih organizacija koje se zalažu za ulazak u NATO neefikasan, jednosmjeran i bez spremnosti za dijalog, što je dovelo do rasta broja protivnika ulaska u taj savez.

 

Komentarišući posljednje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava, prema kojem se učlanjenju u NATO protivi 52 odsto ispitanika, dok njih 31 odsto podržava ulazak u taj savez, Bukvić je kazao da NVO koje se protive učlanjenju rade jednostavnije i efikasnije od njihovih neistomišljenika i da je to doprinijelo i da se poveća broj protivnika ulaska u Alijansu.

„Generalno, nedostaju stručne analize o NATO savezu, bez primjese politike, koje će uticati na opredjeljenje građana na eventualnom referendumu, kao najdemokratskijem načinu odlučivanja“, kazao je Bukvić agenciji MINA.

Bukvić je naveo da je od obnove nezavisnosti u svim dokumentima odbrane navedeno da je ulazak Crne Gore u NATO njen prioritet, i da se prije njihovih usvajanja nije procjenjivalo i uvažavalo javno mnjenje, što je mnoge građane iritiralo. Takođe, smatra da strani političari koji borave u Crnoj Gori koriste svaku priliku da građanima govore o blagodetima NATO-a, „ponekad ispod svakog minimuma pristojnosti“.

„Takav pristup negativno djeluje na građane i na njihovo protivljenje učlanjenju“, rekao je vojni analitičar.

Bukvić je ocijenio da NATO ne može da pozitivno utiče na ekologiju, a dokaz za to su Hrvatska i Slovenija koje su promijenile zakone kako bi nosači aviona na nuklearni pogon mogli da uplovljavaju u njihove luke.

„Kakav je to doprinos ekologiji kada je NATO tokom agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju u međunarodnim vodama Jadranskog mora izbacio šest hiljada bombi sa osiromašenim uranijumom u blizini hrvatskih teritorijalnih voda“, dodao je on.

Bukvić je kazao da se građanima uporno pokušava nametnuti stav da NATO i Evropska unija baštine iste vrijednosti, demokratiju, vladavinu prava i poštovanje ljudskih sloboda.

„Ako je sve to tako, a nije, niko ne pokušava da objasni kako je onda moguće da je Albanija članica NATO saveza, a predaleko je od EU, a Crna Gora nije članica, a daleko je bliža Uniji u odnosu na Albaniju“, rekao je Bukvić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније