Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 03. 2013. 14:38   >>  31. 03. 2013. 10:23 14

REFORMOM DO KVALITETA

Đukanović: Medenica da nastavi sa reformama

Predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica treba da nastavi sa reformama koje će dovesti do potrebnog kvaliteta u radu sudova kako bi bila izbjegnuta opasnost prečestog poništavanja presuda viših sudova, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

 

On je, nakon Kongresa mladih Demokratske partije, kazao novinarima da to što Apelacioni sud obara određene presude treba da bude „inspirativna tema za šefa sudske vlasti“.

„Apelacioni sud je najveći sud u Crnoj Gori i u njemu treba da bude skoncentrisana, uz Vrhovni sud, najkvalitetnija pravosudna pamet. Smatram da oni sagledavaju sve aspekte presuda i da u skladu sa zakonom donose odluke“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, uvijek će se dešavati da se presude obaraju.

„To se događa u svim društvima da viši sudov preispituju i da znaju više od onih koji predstavljaju više instance, ali vjerujem da je najbolji odgovor na to reforma koju nastavljamo da realizujemo“, kazao je Đukanović.

On je saopštio da Vlada aktivno radi na daljim reformama u oblasti zakonodavstva, konkretno na Zakonu o krivičnom postupku i Krivičnom zakoniku.

„To će dovesti do organizacije pravosudne vlasti, veće nezavisnosti i efikasnosti koja će garantovati viši nivo pravne sigurnosti za građane“, istakao je Đukanović.

On je rekao da se nada da će biti obezbijeđena dvotrećinska većina u Skupštini za usvajanje amandmana za Ustav.

Upitan da prokomentariše istraživanje CEDEM-a prema kojem 56 odsto ispitanika nije zadovoljno radom Vlade, Đukanović je rekao da je to ohrabrujuće.

 

„Živimo u vremenu ekonomske krize i većina ljudi, ne samo u Crnoj Gori nego i u svim evropskim državama, danas je nezadovoljno kvalitetom života i prije nego što sebe optuži za to, optužiće Vladu“, rekao je on.

Đukanović je rekao da je Vlada „svjesna kakav vrući kesten je uzela nekon oktobarskih izbora“.

„Ne očekujemo nikakve euforične podrške i nijesmo spremni da povlađujemo javnosti zbog jeftinog sticanja političkih poena. Da smo to željeli da radimo za prvu mjeru ne bi imali paket fiskalne konsolidacije koji je direktno ušao u ono što je, koliko do juče bio neprikosnoveni politički zabran, a to je politika plata i penzija“, objasnio je on.

Ta mjera je, prema Đukanovićevim riječima, nepopularna ali neizbježna na putu finansijske konsolidacije i ekonomskog rasta i razvoja.

„Efekti konsolidacije su očigledni što znači da imamo razloga i za zadovoljstvo, a ubijeđen sam da će se podrška vladi povećavati vremenom“, naveo je premijer.

To što je po CEDEM-u opala pšodrška javnosti za ulaskom Crne Hpre u NATO, Đukanović ne vidi kao nešto senzacionalno.

„Podrška ulasku u NATO je od 38 do 42 odsto javnosti, a otpor između 43, 44 odsto. To je uobičajeno raspoloženje javnosti zemlje koja je na ovoj udaljenosti od članstva“, rekao je Đukanović.

Rezultat istraživanja vezan za NATO je, prema riječima Đukanovića, „inspoiracija za Vladu i to smatramo kao najvažniji prioritet u agendi naše državne politike“.

Na pitanje da li očekuje da će Albanci iz Malesije podržati kandidata DPS-a Filipa Vujanovića na predstojećim predsjedničkim izborima, Đukanović je kazao da će ta podrška 7. aprila biti veća nego ranije.


Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније