Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 03. 2013. 15:08   >>  15:08

MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Usklađivanje sa evropskim standardima mijenja društvo

Proces usklađivanja evropskim standardima nezaustavljivo mijenja crnogorsko društvo u svim njegovim segmentima, ali su dinamika i vidljivost tih promjena različite, smatraju stručnjaci.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da je najlakše promijeniti zakonski okvir, a teže osigurati primjenu zakona.

,,Najteže  ide sa promjenom svijesti i proizvodnjom onih političara koji mogu, prije svega, sobom da vladaju i koji su dovoljno hrabri da svoje trajanje na političkoj sceni vežu za principe dobrog upravljanja", rekla je Uljarević agenciji MINA.

Uljarević je ocijenila da se građani oslobađaju straha od autoriteta, postaju aktivno zainteresovani za svoj život, znaju mnogo više nego ranije o svojim pravima i spremniji su da se bore za njih, samoinicijativno ukazuju na devijacije i uče se prihvatanju različitosti.

Evropske integracije, dodala je, ne bi smjele bitnije da utiču na crnogorsku prepoznatljivost, pa ni na onaj dio tradicije koji može biti pozitivna osnova za razvoj građanskih vrijednosti i ,,čuvanja drugoga od sebe“.

Uljarević je kazala da umjesto etničkih, vjerskih ili rasnih spona, građane u Crnoj Gori najčvršće mogu i treba da vezuju građanske spone u građanskoj državi.

„U tome se sastoji naša različitost i najjači oslonac našeg identiteta. Samo u građanskom društvu izražavanje nacionalnog identiteta je benigna stvar, i ukoliko su identitetske linije raznorodnije, onda se to smatra bogatstvom zajednice", pojasnila je ona.

Uljarević je dodala da vjeruje da je u svim drugim okolnostima isticanje nacionalnog i inistiranje na nacionalnom opasno i neodgovorno.



Antropolog Lidija Vujačić ocijenila je da Crna Gora treba da razvija evropski kulturni identitet paralelno sa očuvanjem multinacionalnih vrijednosti u autentičnom domaćem ambijentu, navodeći da iskustva drugih država pokazuju da su kulturne integracije najkomplikovaniji dio stvaranja regionalnih zajednica.

,, Prihvatanje evropskog kulturnog identiteta za Crnu Goru ne bi trebalo da znači negaciju nacionalnog, već integrišuće prevazilaženje razlika na nacionalnom i supranacionalnom nivou“, kazala je Vujačić agenciji MINA.

,,Crna Gora treba da stvara ,,domaću“ evropsku kulturnu institucionalnu mrežu, preko koje bi difuzija nacionalnog kulturnog nasljeđa i aktuelnih vidova stvaralaštva pokrila cijelu Evropu, u smislu razmjene, upoznavanja drugih nacionalnih i kulturnih sistema sa sopstvenim kulturnim fondom, odnosno identitetom i obrnuto", dodala je ona.

Vujačić je kazala da je to način da evropeizacija, kao generalno pozitivan proces, ne asimiluje lokalno za račun regionalnog, odnosno evropskog.

,,Treba mijenjati ili preispitati unutrašnje i spoljašnje stereotipe o sebi i državi, sprovoditi anticipativnu enkulturaciju kroz školski sistem i medijske sadržaje, povećati nivo znanja stranih jezika na nacionalnom nivou, suzbijati ksenofobiju, jačati sociokulturnu ulogu „drugog“ odnosno „stranca“, poraditi na sopstvenom ,,marketingu“ i slično", ukazala je ona.

Vujačić je navela da u kontekstu kulturne integracije mnogo šta treba i sačuvati ali i promijeniti- napraviti raskid sa opterećujućim i anahranim elementima iz prošlosti, patrijarhalnim okovima i ,,kulturom“ provincijalizma i nepotizma.

On smatra da treba i sačuvati specifičnost, autentičnost svih pozitivnih vrijednosti koje imamo u kulturnom nasljeđu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније