Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 12. 2014. 13:49 >> 13:46

ISTRAŽIVANJE CEMI-A

Ima napretka u učešću žena u politici

U posljednjih pet godina došlo je do napretka u učešću žena u politici, a patrijahalnost društva, opterećenost, navike i običaji glavne su prepreke da budu na značajnim političkim funkcijama u državi.

To se navodi u istraživanju Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) o pitanjima rodne ravnopravnosti, koje je sprovedeno na uzorku od 808 ispitanika, starosti od 18 i više godina.

CeMI ovim projektom želi da doprinese rastu stope učešća žena u političkom životu Crne Gore, ohrabrivanjem i podsticanjem žena da se uključe u proces donošenja odluka na nivou političkih partija i državnih institucija, kako bi se afirmisale kao političarke, aktivistkinje i direktorke u državnim institucijama.

Prema anketi, većina, odnosno 44,8 odsto ispitanika smatra da nema razlike kada su u pitanju polovi kojem je lakše da dođe do posla, dok 39,8 odsto smatra da je lakše muškarcima, kao i da nema razlike među polovima kada je u pitanju napredovanje na poslu.

Na pitanje "Da li ste nekada imali negativno iskustvo na poslu zbog pola", 83,6 odsto je odgovorilo negativno. a 8,3 odsto potvrdno.

Ispitanici, 72 odsto, smatraju da u Crnoj Gori postoje "muška" i "ženska zanimanja". Ispitanici, 65,3 odsto, smatraju da je političko djelovanje jednako prikladno za oba pola, dok 24,4 odsto smatra da je prikladnije za muškarce.

Na pitanje koje su tri najveće prepreke za veće učešće žena u politici u Crnoj Gori, većina je odgovorila da su to obaveze u privatnoj/ porodičnoj sferi i diskriminacija žena, dok 22,2 odsto smatra da su to mentalitet, tradicija, stereotipi.

Većina ispitanika, 62,8 odsto, ocjenjuje da je došlo do napretka u učešću žena u politici u posljednjih pet godina, a 69,9 odsto smatra da su za taj napredak odgovorne žene, dok 46,5 odsto smatra da je za to odgovorna Evropska unija.

Ispitanici su ocijenili da neudate žene imaju više šansi za "zauzimanjem upravljakih pozicija u društvu".

Ocijenili su, njih 74,7 odsto, da je uvođenje ženskih kvota, minimalnog procenta ženskih kandidata na izbornim listama neophodno za unapređenej položaja žena u politici.

Oko polivine ispitanika smatra da se aktivne političarke ne bore dovoljno za uključivanje žena u politički život.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније