Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

19. 12. 2014. 16:15 >> 16:14
6

BRAUN PORUČILA

Impresionirani liderskom ulogom CG

Crna Gora je znatno napredovala na svom evroatlantskom putu, ocijenila je američka ambasadorka u Podgorici, Su Kej Braun, navodeći da je impresionirana značajnijom liderskom ulogom koju je Crna Gora preduzela ove godine, posebno kada su u pitanju globalna pitanja.

 

Ona je, u autoroskom tekstu, zahvalila mnogobrojnim građanima obje zemlje koji su ove godine radili na jačanju veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). „Bilo da su u pitanju investicije, zvanični odnosi, razvoj civilnog društva ili mogućnosti obrazovne razmjene, ova godina nam je donijela napredak na mnogim poljima“.

Braun je rekla da su NATO saveznici napredak Crne Gore na evroatlantskom putu jasno potvrdili odlukom da pokrenu „fokusirani i intenzivirani dijalog“, koji bi, kako je rekla, mogao rezultirati pozivom Crnoj Gori za članstvo u NATO-u do kraja naredne godine.

„Iz perspektive SAD, impresionirana sam značajnijom liderskom ulogom koju je Crna Gora preduzela ove godine, posebno kada je riječ o globalnim pitanjima, uključujući sankcije Rusiji, zaustavljanje odliva ekstremnih boraca na strana ratišta širom svijeta i partnerstvo sa drugim zemljama pri glasanju u Ujedinjenim nacijama“, navela je ona.

Prema riječima Braun, ti koraci izazvali su dodatno interesovanje za Crnu Goru, uključujući posjete visokih američkih zvaničnika i zakonodavaca.

„Nije tajna da je vladavina prava i dalje jedna od oblasti u kojoj SAD i druge članice međunarodne zajednice snažno ohrabruju Crnu Goru da napravi značajniji napredak, i ove godine je bilo izvjesnog pomaka u tom smislu“, ocijenila je Braun.

Ona je rekla da je Crna Gora usvajanjem novog Zakona o sprječavanju korupcije otvorila put ka stvaranju nove, nezavisne antikorupcijske agencije, koja bi imala i preventivnu ulogu.

„Dalje, novi Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu uskoro će se naći pred poslanicima na usvajanje. Ovaj će zakon omogućiti formiranje novog i efikasnijeg Specijalnog državnog tužilaštva sa ciljem efikasnijeg bavljenja složenim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije“, dodala je Braun.

Oba zakona su, kako je rekla, dio akcionih planova Crne Gore za poglavlja 23 i 24 u procesu pregovara za pristupanje Evropskoj uniji, i Ambasada SAD je ponosna što je imala ulogu u obezbjeđivanju ekspertske podrške i obuke kako bi doprinijela tom procesu.

„Naši pravni i policijski timovi takođe su obezbijedili obuku u oblastima sprječavanja visokotehnološkog kriminala, sprovođenja finansijskih istraga i borbe protiv prekograničnog kriminala“, kazala je Braun.

 Kako je rekla, crnogorski organi za sprovođenje zakona imaju nekoliko razloga da budu ponosni na svoj rad u ovoj godini.

„Pored toga što su obezbijedili uslove za održavanje impresivno mirne LGBT parade ponosa, policija je takođe bila uključena u operacije koje su dovele do hapšenja nekoliko važnih osoba iz sfere organizovanog kriminala. Darko Šarić i Safet Kalić, dva crnogorska najtraženija bjegunca, privedena su pravdi ove godine“, podsjetila je Braun.

Nedavno, dodala je, u rasponu samo 24 sata, 15. i 16. decembra, crnogorska policija, u saradnji sa Američkom agencijom za borbu protiv droge i Ministarstvom pravde SAD, uhapsila je tri međunarodna trgovca oružjem, Kristijana Vintilu, Masima Romanjolija i Virdžila Flaviua Georgeskua, optužena za pripremanje zavjere u cilju prodaje velike količine oružja pripadnicima terorističke organizacije kako bi ubijali američke državljane.

„Crna Gora zaslužuje naše čestitke na ulozi koju je imala u ovim važnim prekograničnim operacijama“, rekla je Braun.

Ona se, kako je rekla, u dodatku svih tih pozitivnih koraka, nada da će crnogorski tužioci koji rade na slučaju Telekom iskoristiti poziv američkog Ministarstva pravde da posjete SAD, gdje će imati pristup svim dokumentima u vezi sa tim slučajem, kao i pomoć u identifikovanju dokumenata koji mogu biti posebno važni za Crnu Goru.

„Jedan od brojnih ovogodišnjih uspješnih projekata je i Program međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke (IMET) koji Ambasada SAD u Podgorici sponzoriše. 19 pripadnika vojske i civilnih službenika iz ministarstava pravde i unutrašnjih poslova pohađalo je 16 različitih programa obuke“, navela je ona.

Kako je dodala, budžet IMET programa za Crnu Goru dobio je najveći procenat povećanja u Evropi, što je jasan pokazatelj važnosti ovog partnerstva.

Prema riječima Braun, mladi u Crnoj Gori nastavili su da ih impresioniraju svojim entuzijazmom i preduzetljivošću.

„Kako bismo pomogli srednjoškolcima i studentima u potrazi za stipendijama i drugim mogućnostima za studiranje na američkim koledžima i univerzitetima, Ambasada planira otvaranje centra EducationUSA (Obrazovanje u SAD) u 2015. gdje će mladi imati slobodan i nepristrasan pristup različitim informacijama o mogućnostima studiranja“, kaže se u tekstu.

Braun je rekla da je njen tim u Ambasadi s ponosom uključen u život zajednice. „Osoblje i njihovi članovi porodica učestvovali su u volonterskim i humanitarnim programima. Najnoviji dio Ambasadine porodice, marinci, sa zadovoljstvom su predstavili istoriju marinaca na blogu Ambasade i u Američkim uglovima, kao i organizovanjem Bala marinaca, nove tradicije Ambasade, koji će ubuduće biti održavan svakog novembra“.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније