Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 04. 2013. 09:23   >>  04. 04. 2013. 08:21

DEMANT

MIDT: Nema duplo upisanih birača

U Centralnom biračkom spisku po kojem su održani izbori 14. oktobra prošle godine, kao ni u onom po kojem će se održati predsjednički izbori 7. aprila, nema duplo upisanih birača sa jedinstvenim matičnim brojem - saopštilo je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, odgovarajući na pitanja Pobjede da prokomentarišu uporne napade MANS-a i opozicionih partija na račun kvaliteta biračkih spiskova.

Kako Pobjeda piše, u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije naglašavaju da su članovi međunarodne posmatračke misije i predstavnici EU i SAD imali priliku da se uvjere u ažurnost i kvalitet biračkog spiska i to ,,na konkretnim primjerima birača, čiji se podaci prikazuju u medijima prethodnih dana“.

„Time su demantovane tvrdnje o navodnim nepravilnostima u biračkim spiskovima“, ističu u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije.

Ministarstvo navodi da su se promjene u biračkim spiskovima opština mogle obaviti do drugog, konačnog zaključenja biračkog spiska 27. marta u ponoć.

„Još jednom naglašavamo da birački spisak vodi opštinski organ uprave po biračkim mjestima, koji promjene u biračkom spisku (upis, brisanje, izmjena, dopuna ili ispravka) vrši po službenoj dužnosti ili na zahtjev birača (promjena se vrši na osnovu podataka iz državnih registara, drugih službenih evidencija i javnih isprava, odnosno podataka ili isprava koje dostavi lice koje podnosi zahtjev). Promjene u biračkim spiskovima vrše se u skladu sa zakonskom regulativom koja reguliše biračko pravo građana, a to su Ustav, zakoni o biračkim spiskovima, izboru odbornika i poslanika i drugi – kažu u ministarstvu.

Podsjećaju da Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije objedinjava podatke biračkih spiskova opština u centralni birački spisak, a Ministarstvo unutrašnjih poslova vrši inspekcijski nadzor nad primjenom propisa kojima se uređuje vođenje biračkih spiskova.

„Podaci koji jednoznačno određuju birače nijesu samo ime, prezime i adresa, već set drugih podataka, među kojima je najbitniji matični broj – jedinstvena identifikaciona oznaka osobe koja se iskazuje neponovljivim numeričkim izrazom, a koji određuje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Na osnovu kombinacija djelova datuma rođenja i imena birača, a različitih matičnih brojeva, ne može se tvrditi da se radi o istim osobama bez uvida u ostale podatke o biraču i upoređenja sa podacima iz nadležnih registara, s obzirom da su sve osobe upisane sa različitim matičnim brojem. Matični broj predstavlja jedinstveni identifikator u biračkom spisku, a samim tim i u centralnom biračkom spisku“, objašnjavaju u MIDT.

Ovaj državni resor je, podsjećaju, radi povećanja povjerenja u izborni proces i pozivalo građane da ostvare uvid u birački spisak i pomognu da se održi njegova tačnost i ažurnost.

„Najosjetljivije pitanje u vođenju biračkih spiskova je brisanje birača zbog smrti. Opštine brišu imena umrlih birača na osnovu podataka iz Registra umrlih, odnosno kada je smrt prijavljena organu koji vodi tu državnu evidenciju, tako da čitulja u dnevnim novinama ni u jednom slučaju ne može biti osnov za brisanje iz biračkog spiska, a posebno iz razloga što ne sadrži jedinstveni matični broj“,– objašnjavaju u MIDT.

„Parlamentarne stranke i podnosioci potvrđene izborne liste, u skladu sa zakonom, preuzimaju birački spisak na CD-u, nezavisno da li su izbori raspisani ili ne. Takođe, od raspisivanja izbora do konačnog zaključenja biračkog spiska imaju mogućnost pristupa elektronskim putem, posebno zaštićenoj i izdvojenoj bazi centralnog biračkog spiska, na web adresi www.cbs.me. Političke partije koje imaju zakonsko pravo da preuzimaju podatke iz centralnog biračkog spiska to rade već godinama – kazali su u MIDT.

U biračkom spisku glavnog grada, od oktobarskih parlamentarnih do predsjednčkih izbora, zakazanih za 7. april, bilo je 38.384  promjena – kazala je za Pobjedu Mišel Manojlović, sekretarka u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu u opštini Podgorica.

Od toga, istakla je, upisa novih birača  bilo je 7.309 (po osnovu punoljetstva, doseljenja u glavni grad iz druge opštine ili inostranstva, vraćanja poslovne sposobnosti i sticanja crnogorskog državljanstva). Brisanja je bilo 3.406 (po osnovu smrti, preseljenja iz glavnog grada u drugu opštinu ili inostranstvo, gubitka poslovne sposobnosti, prestanka crnogorskog državljanstva). Promjena je bilo ukupno 28.042 i to najviše po službenoj dužnosti – kazala je Pobjedi Mišel Manojlović.

Ona je rekla da uoči svakih izbora MANS i opozicija ,,manipulišu podacima iz  biračkih spiskova“.

„Mi uvijek odgovaramo na ista pitanja. Stariji građani upisuju se u birački spisak jer se vraćaju iz inostranstva u svoju zemlju  i, naravno, imaju biračko pravo pa ga i koriste. Zakonom je propisano punoljetstvo kao donja starosna granica za ostvarivanje biračkog prava dok  gornja granica nije limitirana. Dakle, stariji državljani kada prijave prebivalište u glavni grad, mi ih upišemo u birački spisak i to najčešće po službenoj dužnosti i nakon pribavljanja dokaza o ispunjenosti ostalih uslova za upis“, kazala je Manojlović.

Prema njenim riječima, brisanje iz biračkog spiska birača koji nemaju crnogorsko državljanstvo izvršeno je nakon prethodno sprovedenog postupka njihovog obavještavanja da će se pristupiti brisanju ukoliko oni do 31. decembra 2012. godine ne dostave dokaz o crnogorskom državljanstvu.

 Sekretarka sekretarijata za lokalnu samoupravu Budve Tanja Kažanegra kazala je za Pobjedu da nijesu imali nikakvih primjedbi građana na birački spisak.

Na pitanje Pobjede da li su im se građani obraćali zbog eventualnih nepravilnosti, ona je odgovorilan da nijesu.

Broj birača upisanih u Centralni birački spisak, na dan kada je zaključen, 27. marta u ponoć, je 511.405, što je za oko tri hiljade glasača manje nego na oktobarskim parlamentarnim izborima kada je bilo upisano 514.055 birača.

Podaci Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije objavljeni 28. marta pokazuju da je broj novoupisanih birača u odnosu na oktobar 2012. 18.821, od čega je 12.964 birača koji su prvi put stekli biračko pravo, da je 4.772 upisanih na osnovu promjene prebivališta u Crnoj Gori, a 336 koji su stekli crnogorsko državljanstvo nakon 15. oktobra prošle godine.

U tabelarnom prikazu promjena u biračkom spisku navedeno je da je od oktobra prošle do 27. marta ove godine iz Centralnog biračkog spiska brisano 21.471 građana, od čega po sili zakona – 14.015, odjave prebivališta u CG 3.181, po osnovu smrti 3.436…

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније