Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 01. 2015. 16:27 >> 16:24

MUP ZAVRŠIO POSAO

Spremna aplikacija za birački spisak

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pripremilo je aplikaciju za birački spisak, saopštio je resorni ministar Raško Konjević, najavljujući da će za nekoliko mjeseci biti moguća i realizacija elektronske identifikacije birača.

On je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja aplikativnog rješenja za sprovođenje Zakona o biračkom spisku kazao da je do sada za sprovođenje tog zakona potrošeno skoro 300 hiljada eura.

Konjević je objasnio da je MUP danas zvanično preuzeo zakonsku obavezu vođenja biračkih spiskova, poručujući da je izrada aplikativnog rješenja značajna za unapređenje povjerenja u izborni proces.

„Elektronska identifikacija birača je još u toku, procedura nabavke opreme je u toku i narednih nekoliko mjeseci će biti moguće i sprovođenje tog dijela novog izbornog zakonodavstva“, najavio je Konjević.

On je apelovao na građane da prijave informacije neophodne za uredno vođenje biračkog spiska, poput tačnog mjesta prebivališta, kao i eventualnih promjena.

Šefica Službe za informacione tehnologije Nataša Starovlah Knežević predstavila je programsko rješenje biračkog spiska, navodeći da je formiran na osnovu starog biračkog spiska i registara prebivališta, crnogorskih državljana i matičnih registara rođenih i umrlih.

Ona je objasnila da je birački spisak izvedena elektronska zbirka ličnih podataka crnogorskih državljana koji imaju biračko pravo, koji će se, kako je navela, stalno automatski ažurirati.

Starovlah Knežević je kazala da je "Formiranjem tog spiska mogućnost greške u evidenciji svedena je na minimum", rekla je Starovlah Knežević.

U pripremljeni biračkom spisku, kako je saopštila, trenutno ima 524.825 građana Crne Gore.

Prema riječima Starovlah Knežević, informacije o biračima se stalno ažuriraju. Građani koji stiču punoljetstvo ili državljanstvo automatski se upisuju u birački spisak. „Po automatiuzmu se svakog dana u jedan sat upisuju u birački spisak oni koji stiču punoljetstvo ili dvije godine prebivališta“.

Promjene u izvornom registru, kako je navela, automatski se odražavaju na birački spisak. „Ukoliko nekog nema u biračkom spisku znači da nema upisano prebivalište ili nema crnogorsko državljanstvo“.

Starovlah Knežević je ukazala na značaj prijavljivanja tačnog mjesta prebivališta, objašnjavajući da se u birački spisak unosi adresa prebivališta koju građanin prijavi MUP-u, a na osnovu nje se određuje glasačko mjesto.

Zbog toga je, kako je objasnila, značajno da građani prijavljuju promjene mjesta prebivališta, što bi se automatski odrazilo i na promjenu u biračkom spisku.

„Obaveza svakog građanina je da prijavi svoju tačnu adresu“, poručila je Starovlah Knežević, pojašnjavajući da je neophodno i prijavljivanje umrlih u skladu sa predviđenim procedurama.

Ona je saopštila da je prilikom formiranja biračkih mjesta na osnovu novih podataka registrovana promjena biračkih mjesta u 99.580 slučajeva.

U većini slučajeva, njih preko 68 hiljada, uzrok je različita adresa prebivališta.

Za ostale, uzrok nepoklapanja su loše upisani kućni brojevi za adrese, kao i opisna podjela lokacija u ruralnim područjima.

Starovlah Knežević je navela primjer nikšićkog naselja Ozrinići u kome su se biračka mjesta građanima određivala tako što su im adrese stanovanja bile „desno ili lijevo od određene kuće“.

Te nepreciznosti će, kako je navela, biti regulisane tako što će se uvoditi određivanje biračkog mjesta na osnovu početnog slova prezimena u takvim mjestima. „Registar se vodi kao elektronski upravni postupak koji generiše rješenja pa su mogućnosti za greške minimalne“, poručila je Starovlah Knežević.

Pristup biračkom spisku i promjenama u njemu, kako je objasnila, moći će da zatraže parlamentarne partije, podnosioci izborne liste i nevladine organizacije kojima su od nadležnog organa izdata ovlašćenja za praćenje izborna.

Za pristup biračkom spisku neophodan je elektronski sertifikat koji, kako je objasnila, izdaje Pošta Crne Gore.

Starovlah Knežević je kazala da je u toku i izrada WEB portala za uvid u birački spisak, koji bi trebalo, kako je najavila, da bude završen do 1. marta.

(Mina)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније