Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 01. 2015. 18:11   >>  18:15 1

USVOJENA IZJAVA IDU

"Korupcija ugrožava legitimitet Vlade"

Izvršni komitet IDU (International Democratic Union), najviši organ ove najbrojnije svjetske unije partija demokratskog Zapada, na sjednici u Sarajevu (BiH) usvojio je „Izjavu o neophodnosti slobodnih izbora i nužnosti konsolidovanja demokratije i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“.

Kako je saopšteno iz Pokreta za promjene pokretači te inicijative i predlagači usvojene Izjave su članovi Izvršnog komiteta, Nebojša Medojević predsjednik PZP i Mladen Ivanić predsjednik Predsjedništva BiH.

U Izjavi IDU se takođe pozivaju svi relevantni državni organi da obrate posebnu pažnju na sprječavanje, procesuiranje i kažnjavanje političke korupcije i izbornih prevara, „jer ta korupcija ugrožava legitimitet Vlade, i obezvrjeđuje same temelje demokratije“.

IDU je najbrojnija globalna partijska asocijacija koja okuplja stranke desnog centra iz preko 130 država Svijeta. PZP je primljen u punopravno članstvo Unije na njihovom Kongresu u Seulu (Južna Koreja), koji je održan od 19. do 21.novembru 2014.

PZP je jedina crnogorska partija koja je punopravni član ove najmoćnije svjetske asocijacije.

U Izjavi IDU-a se upozoravaju balkanske Vlade da ne smiju zloupotrebljavati resurse, javne fondove, tajne službe i državne institucije tokom izbornih kampanja, u cilju obezbjeđivanja podrške pojedinačnim partijskim interesima.

U Izjavi se zahtijeva da se zakonom o finansiranju političkih partija moraju obezbijediti dovoljna sredstva za isključivo finansiranje legalnih izbornih aktivnosti, kao i da se istim zakonom moraju definisati zabranjene predizborne i izborne aktivnosti, kako bi se spriječilo ilegalno finansiranje kampanja iz nelegitimnih izvora.

„IDU ocjenjuje da je finasiranje kampanja i političkih partija iz ilegalnih fondova, koji su povezani sa organizovanim kriminalom, predstavlja zabrinjavajući izazov za demokratiju u regionu, i da to dovodi do opasnog političkog uticaja kriminalnih struktura na formiranje javnih politika“, kaže se u Izjavi IDU.

U Izjavi se takođe naglašava da opoziciji mora biti dozvoljen puni pristup organizaciji izbornog procesa, kako bi se kontrolisala i obezbijedila potvrda njegove validnosti.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније