Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 01. 2015. 20:33 >> 20:33

VLADA NARODNOG JEDINSTVA

Opozicija će ideju predložiti i DPS-u

Vlada narodnog jedinstva je ideja kojom lider Demokratkog Fronta, Miodrag Lekić, pokušava da okupi crnogorsku opoziciju. Sagovornici TVCG, Srđan Milić, Darko Pajović i Žarko Rakčević ideju smatraju zanimljivom i predložiće je, ne samo manjinskim partijama i SDP-u, već i DPS-u. Cilj im je, kako su kazali, da se do izbora 2016. stvore bolji ekonomski uslovi za život i iskorijeni korupcija.

Od inicijatora priče o prvenstveno prelaznoj pa tehničkoj, koja je evoluirala u ideju o Vladi narodnog jedinstva, Miodraga Lekića, TVCG nije dobila komentar i pored brojnih pokušaja. Sa druge strane, njegovi sagovornici volji su da građanima objasne šta ta ideja podrzaumijeva i šta su povodi.

"SNP jednostavno je zainteresovan za djelotvorne i realne projekte, koji će za svoj cilj imati obezbjeđenje stabilnosti i održivosti Crne Gore", kazao je predsjednik te partije, Srđan Milić.

"U Crnoj Gori trebaju promjene ovakve ekonomske politike da bi se zaustavio ekonomski i socijalni sunovrat. Smatramo da Crnoj Gori treba drugačiji odnos, odnosno promjena politike prema organizovanom kriminalu i korupciji", istakao je koordinator Građanskog pokreta, Žarko Rakčević.

Opozicionari vjeruju da je najbolje rešenje, iako priznaju pomalo utopijsko, ideju o Vladi narodnog jedinstva predložiti i vladajućoj koaliciji.

"Govorimo o nečemu što može da doprinese ekonomskom boljitku zemlje. AKo govorimo o nečemu što, ne da neće spriječiti proces evroatlanskih integracija, već ga postaći i pojačati, svakako da jesmo raspoloženi da razgovaramo", poručio je predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović.

"Postoje poslanici parlamentarne većine koji na određen način pokazuju svoju spremnost da se uključe u projekat Vlade jedinstva Crne Gore, prelazne vlade. Mislim na one koji su podržavali opoziciju u prethodnom periodu. Vi ste čuli i izjave koalicionog partnera SNP-a na nivou lokalne samouprave u Plavu, gospodina Džavida Šabovića, koji je izašao sa konkretnim predlozima kako bi to trebalo da se završi", rekao je Milić, koji je istakao da ne misli samo na pojedine poslanike SDP-a, nego i drugih partija.

"Suština Vlade nacionalnog jedinstva je da se ponudi pozicija opoziciji iz našeg ugla. Nije suština na mala vrata dobiti par poslanika i mijenjati ono što je volja građana takva kakva jeste", izjavio je Rakčević.

I sami opozicionari svjesni su da je malo vjerovatno da najjača partija, DPS, prihvati baš Lekićevu ideju o saradnji. Šta očekuju od SDP-a, BS-a, Albanskih partija, HGI-ja i Liberalne partije?

"Ne bih išao toliko daleko u razmišljanju", odgovorio je Pajović.

"Niti je realno očekivanje u našem viđenju da će SDP u ovoj konstalaciji odnosa povući neki korak mimo ostatka vladajuće koalicije", smatra Rakčević.

Visoki funkcioneri Lekićevog DF-a, ali i Srđan Milić, bili su na protestima povodom posjete Hašima Tačija Podgorici prije 10-ak dana. Pitanje koje se nameće je da li ta svježa slika i potezi mogu ugroziti Lekićevu ideju ujedinjenja opozicije i saradnja sa, akcentujemo, manjinskim strankama, pa i sa SDP-om.

"Prilično nepromišljeno, ako hoćete i nepametan potez, koji ne može da doprinese povećanju razumijevanja unutar određenih segmenata društva koji žele demokratsku smjenu vlasti", poručio je Pajović.

Lekić se i danas u Podgorici sastao sa Rakčevićem, a navodno je u planu sastanak sve četvorice do kraja sedmice ili početkom iduće, pa će definisati predlog o Vladi narodnog jedinstva, i poslati ga vladajućoj koaliciji.

"Realno da to bude tokom ove ili naredne nedjelje, da se čuje eho tog razgovora unutar opozicionih klupa ili civilnog sektora i da se onda uputi taj poziv. Mislim da je to logična stvar", ocijenio je Rakčević.

Učestali su unutaropozicioni susreti na vrhu. Ako bi im uspjela ideja o Vladi narodnog jedinstva sa DPS-om i SDP-om, kome bi dali mjesto premijera?

"To je preuranjena priča o kadrovskim rešenjima", kazao je Rakčević.

"Nas nikad nijesu zanimale funkcije, niti smo ih ikad stavljali u prvi plan", poručio je Pajović.

"Personalne ambicije ne mogu naše projekte učiniti zavisnim", naglasio je Milić.

Posljednjih dana čulo se da Srđan Milić, navodno, ne može da zakaže prvu sjednicu Glavnog odbora nakon kongresa, zbog podjela u njegovoj partiji. On je na kraju poručio da je SNP jedinstvena i zakazao Glavni odbor već za nedjelju u podne.

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније