Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 01. 2015. 21:18 >> 21:34
4

PAJOVIĆ NAJAVIO

Sjutra poziv za razgovor ostalim partijama

Predstavnici opozicije, koji se zalažu za formiranje vlade nacionalnog jedinstva, sjutra će uputiti poziv za razgovore o toj temi ostalim parlamentarnim partijama - manjinskim, ali i vladajućoj koaliciji, najavio je lider Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović.

On je kazao da su se na sastanku vrha opozicije koji su u srijedu održali predsjednici Demokratskog fronta Miodrag Lekić, Socijalsitičke narodne partije, Srđan Milić, on i koordinator Građanksog pokreta Žarko Rakčević, usaglasili o tri cilja – ekonomskom oporavku države, vladavini prava, s akcentom na borbu protiv korupcije, kao i o izbornom procesu.

»Već sjutra će otići poziv ka ostalim parlamentarnim subjektima, a tu mislim i na stranke manjinskih naroda ali i na partije vladajuće koalicije, sa pozivom za razgovor. Ono čemu mi stremimo je dijalog, i kazao bih nacionalno jedinstvo o onim stavovima koji su važni za državu«, rekao je Pajović u emisiji "U Centar", na Javnom servisu.

Upitan šta bi okupilo poziciju i opoziciju, šta im je zajednički imenitelj, na osnovu kog upućuju poziv strankama vladajuće koalicije, on je rekao da bi to definisao kao mnogo značajniji iskorak u procesu evropskih integracija.

»To je ono što je zajedničko, i želja vlasti i opozicije. Mnogo jača borba protiv korupcije, posebno na visokom nivou, ekonomski napredak i izborni proces.Naše stanovište je da se o ta tri postulata možemo dogovoriti kako bi unaprijedili opšte stanje u državi«, naveo je Pajović.

Upitan zašto bi ta ideja bila prihvatljiva vladajućoj koaliciji koja funkcioniše i nastaviće u tom smjeru iako se ne potpiše aneks sporazuma,on je kazao » zato što je to državni interes«.

»Ograničeni rezultati na ova tri polja po nama, opozicionim strankama, zahtijevaju mnogo značajniju reakciju unutar društva, i ja to ne bih doživljavao dramatično«, kazao je Pajović.

On je naveo da prelazna valada ne bi imala za cilj da bilo koga svrgava ili dovodi na vlast bez izbora.

Pajović je pojansio da je zamisao opozicije mobilizacija svih društvenih resursa koji su od ključnog značaja za državu.

Upitan koliko je smisleno pozivati partiju na vlasti koja ima podršku od 40 do 45 odsto, i da li bi DPS slijedio opozicionu logiku, on je odgovorio da to nije opozicioni već interes za državu.

»Nijedan pojedinac i partija ne mogu da budu ispred državnog interesa, i to mora biti buduća logika. Ova država ima ograničen ili nikakav napredak u nekim oblastima. Naša ponuda je fer i iskrena. Ne vidim nijeda razlog da ne razgovaramo o tome. Radi se o ponudi a koliko je realan zavisi od samosvijesti pojedinaca, odnosno stranaka «, naveo je Pajović.

On je kazao da u razgovoru opozicionog vrha nije bilo priče o protestima, jer su posvećeni ideji formiranja vlade nacionalnog jedinstva.

»Koliko je ona ozbiljna vrlo brzo će se vidjeti, a to se neće mjeriti mjesecima već danima, već sjutra će otići poziv a odgovr ostalih parlamentarnih suvbjekata očekujem već tokom naredne sedmice«,dodao je Pajović.

On je kazao da, pored dobrih stvari koji se izdvajaju u izvještajima Evropske komisije, ima dosta negativnih ocjena o navedene tri teme koje je opozicija izdvojila kao ključne.

Pajović nije negirao napredak ka EU, ali je ocijenio da je ograničen, i da je po pitanju pravosudnih organa minimalan.

On je podsjetio da i Pozitivna ima razlike u odnosu neke konstituente DF-a, ali i SNP-a, navodeći da optužbe da ta je ta stranka lažna opozicija otežavaju razgovore.»Takvi istupi, koji liče na definiciju izgubljenosti u prostoru i vremenu nisu dobrodošli zbog onog što pokušavamo«.

Pajović je rekao da Pozitivna nikad nije pokazala vrstu netrpeljivosti prema bilo kom opozicionom subjektu.

On je odgovorio da nema problem što su dio priče o vladi nacionalnog jedinstav bivši članove Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić, Dritan Abazović i Žarko Rakčević, navodeći da oni nisu inicijatori te ideje.

»Nemam problem što su i oni dio toga, jer je to u interesu države, bez obzira što personalno o tome mislili ja ili moja partija «, zaključio je Pajović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније