Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 01. 2015. 08:12 >> 08:08
6

SARAJEVSKI PROFESOR

Sutorina promašena debata

Otvaranje pitanja Sutorine od nekih intelektualnih i kvaziintelektualnih krugova u Bosni i Hercegovini je promašena počitička debata, smatra profesor Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, Nerzuk Ćurak.

 

On je dodao da se nada da ta, kako je naveo, provala nevažnog pitanja u stvarno političko polje neće uzdrmati odnose između dvije susjedne države koje, pored svih veza, povezuje i prostorna malenost.

Odgovorne elite znaju, kaže Ćurak, da se, u zemljama suženog političko geografskog manevra kao što su Crna Gora i Bosna i Hercegovina, pitanje teritorije ne otvara bez velikog razloga. “A tog razloga nema“.

„Zato se nadam, da upotrijebim tu nemaštovitu mantru, kako će razum prevladati, pa da će i diplomatsko-taktičke igre oko ambasadora biti prevladane na opštu korist svih naših ljudi. Zbog svega očekujem brz zaborav „sutorinskog pitanja.“, istakao je on.

Prema njegovim riječima otvaranje nepostojećeg „pitanja Sutorina“ od strane nekih intelektualnih i kvaziintelektualnih krugova u Bosni i Hercegovini je, sa stanovišta dubinskog razumijevanja političkog, promašena debata čije uobličenje u Inicijativu upućenu  parlamentu jeste razigralo srca onih koji misle da mogu profitirati na otvaranju graničnog pitanja.

„To bi trebalo da, zbog patriotskog naboja, uspješno supstituira bavljenje najvažnijim pitanjima teške egzistencijalne agonije. Inicijativa je realno ostvariva onoliko koliko je realno ostvariv povijesni nestanak Bosne i Hercegovine. Ja se nadam brzom zaboravu sutorinskog pitanja“, istakao je Ćurak.

On je naglasio da ne misli da su u ovoj fazi po ovom pitanju moguće suštinske podjele na bh političkoj sceni, jer dominirajuće nacionalističke politike, svaka iz svojih razloga, glume konsenzualnost državnog razloga.

„Ali, nema nikakve sumnje da će romantičarski bošnjački nacionalizam, zasnovan na geopolitičkoj kratkovidosti, previdjeti koju snagu otvaranjem ovog pitanja daje srpskom nacionalizmu u BiH, koji će, zamislimo taj scenarij da Sutorina „odšeta“ iz Crne Gore, učiniti sve da Republika Srpska dobije izlaz na more, ali ne kao dio BiH već kao entitet sa stalnom tendencijom da bude zasebna država“, kazao je Ćurak između ostalog.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније