Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 02. 2013. 13:00 >> 16:47

PREGOVORI SA EU

Neophodna koordinacija na svim nivoima

Pitanja obuhvaćena poglavljima 23 i 24 zahtijevaju timski rad, zbog čega u narednom periodu treba obezbijediti visok nivo koordinacije svih organa državne uprave, civilnog društva i akademske zajednice, poručila glavni pregovarač za ta poglavlja, Svetlana Rajković.

Ona je ocijenila da odgovor na pitanje da li će borba protiv organizovanog kriminala i korupcije biti glavni izazvov u pregovorima za poglavlja 23 i 24 zavisi od cijelog crnogorskog društva.

Kako je kazala, pregovarački proces nije puko ispunjavanje zadatih mjerila, nego uvođenje suštinskih promjena.

“Imajući u vidu značaj i kompleksnost pitanja koja su obuhvaćena ovim poglavljima ono čemu u narednom periodu treba da posebno posvetimo pažnju je da obezbijedimo visok nivo kako horizontalne tako i vertikalne koordinacije svih organa državne uprave, civilnog društva i akademske zajednice, jer izazovi koji su pred nama zahtijevaju jedan ozbiljan timski rad”, rekla je Rajković agenciji MINA.

Prema njenim riječima, nije dovoljno da Vlada donese nova zakonska rješenja niti da obezbijedi administrativne kapacitete za njihovu primjenu.

“Potrebno je da svi zajedno prepoznamo značaj promjena koje se na ovaj način uvode, da ih prihvatimo ne samo kao predstavnici nekog segmanta društva nego prvenstveno kao građani kojima je to u interesu i da na taj način učestvujemo u transformaciji društva koja će crnogorskim građanima donijeti pravnu sigurnost i ekonomski prosperitet”, rekla je Rajković.

Ona je navela da problem u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije imaju sve zemlje svijeta.

“Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala nemoguća je bez snažnih mehanizama međuinstitucionalne saradnje kako u zemlji tako i na međunarodnom planu, bez adekvatnih kapaciteta policije, tužilaštva i ostalih povezanih organa za sprovođenje kvalitetnih finansijskih i drugih istraga, čiji rezultati će dovesti do procesuiranja i pravosnažnih presuda”, rekla je Rajković.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније