Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 04. 2013. 20:17 >> 21:20

REAGOVANJE

Mans:Konjević dovodi u pitanje legitimitet izbora

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, odnosom prema inicijativama za kontrolu biračkog spiska koje su podnijeli predsjednički kandidati Filip Vujanović i Miodrag Lekić, dovodi u pitranje legitimitet izbora, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora.

Konjević je novinarima nakon sjednice Vlade kazao da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne odlučuje o promjenama u biračkom spisku, i ponovio da nema dovoljno vremenena za ispitivanje inicijativa predsjedničkih kanidata.

U reagovanju MANS-a se navodi da Konjević traži da mu neko drugi objasni kako da sprovede zakon koji je pisalo njegovo Ministarstvo, hvaleći se da Crna Gora ima odlične propise koji regulišu pitanje izbora i najčistije biračke spiskove u regionu, ali da nema prijava.

„Takvo ponašanje Ministarstva je krajnje podmuklo, jer su upravo oni napisali restriktivan zakon koji trećim licima ne omogućava da prijave nepravilnosti, i definisali nerealno kratke rokove za pregled finalnog biračkog spiska, pa i za inspekcijski nadzor“, ocijenili su iz MANS-a.

Oni su kazali da im je, zahvaljujući takvom zakonu, trebalo nekoliko dana od zaključivanja biračkog spiska da dođu do konačne verzije te baze podataka koja nije dostupna javnosti, uprkos nizu preporuka ODIHR-a.

Zatim su, kako navode, analizirali na stotine hiljada podataka i pronašli moguće nepravilnosti, nakon čega su pripremili inicijative za oba predsjednička kandidata, koje su oni i podnijeli Ministarstvu.

„Dakle, MANS je, kao nevladina organizacija sa 30-ak zaposlenih, mogao za samo nekoliko dana da pronađe nepravilnosti i pripremi inicijative za oba predsjednička kandidata, iako to nije naša zakonska obaveza niti nas građani Crne Gore za to plaćaju, a Ministarstvo, koje zapošljava na hiljade ljudi, tvrdi da ne može sprovesti zakon“, kaže se u reagovanju.

U MANS-u smatraju da je tumačenje Ministarstva da njihovi nalazi ne mogu uticati na birački spisak „potpuna besmislica“.


 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније