Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 01. 2015. 20:37   >>  20:38 1

MANDIĆ SMATRA

Treći put vode lažni opozicionari

Ideja takozvanog trećeg puta pokazala se kao veoma opasna pojava za opoziciju, ocijenio je lider Nove srpske demokratije (NOVA), Andrija Mandić.

On je, na svečanoj sjednici Glavnog odbora, kazao da su prošlu godinu obilježili lokalni izbori, i da su svima bile zajedničke nove krađe i zloupotrebe, prekrajanje volje građana i manipulacije "i to ne samo u režiji vlasti, nego i onih koji su se ponovo predstavljali kao opozicija".

„Moram da konstatujem da je pobjedu bilo moguće ostvariti samo u onim opštinama gdje smo bili u stanju i fizički da štitimo regularnost izbora, kao što je to bilo u Beranama“, rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima, u Podgorici i Herceg Novom ponovljen je scenario sa lokalnih izbora u Nikšiću.

„Pojedine opozicione partije i liste, koje baštine ideju takozvanog ’trećeg puta’, još jednom su pokazale da se radi o projektu koja ima cilj da se opozicionim glasovima pomogne Demokratskoj partiji socijalista (DPS) svuda gdje je to potrebno Đukanovićevoj partiji“, kazao je Mandić.

Tako su, kako je naveo, u Podgorici i Herceg Novom lažni opozicionari kritikom opozicije pridobili glasove nezadovoljnih građana, a onda te glasove predali DPS-u.

„Taj takozvani treći put se pokazao kao veoma opasna pojava za opoziciju, i mi još jednom moramo da upozorimo građane da ne nasijedaju na tu zamku iza koje stoji režim“, naglasio je Mandić.

On je kazao da i ti primjeri „trećeg puta“, lažnih opozicionara, odnosno jedne nove vrste krađe i obmane opozicionih glasača, daju novu sliku aktuelnog režima „koji nije jak kako se inače predstavlja“.

„Radi se o dobro istrošenom mehanizmu čiji su glavni sklopovi, poput organizovanog kriminala, korumpiranih režimlija, političke policije, dotrajali, i zato je potrebno sa još većom vjerom, snagom i upornošću, primjenom metoda koje opozicija ranije nije koristila, urušavati takav naopaki sistem vladanja“, naveo je Mandić.

On je rekao da je NOVA, nakon lokalnih izbora u Podgorici, predložila Demokratskom frontu (DF) da „izađu“ sa konkretnim političkim predlogom o formiranju prelazne vlade, koja bi spriječila dosadašnji dominantan uticaj DPS-a na najvažnije državne i paradržavne centre koji stoje, kako tvrdi, iza krađe na izborima.

„Upornim zalaganjem i inicijativom, zajedno sa kolegama iz Pokreta za promjene i Demokratske narodne partije, omogućili smo da ovu ideju, kao vlastiti politički plan prihvati i usvoji DF, kao najjači i najorganizovaniji opozicioni savez, a svjedoci smo da se taj plan ovih dana razrađuje i sa drugim opozicionim strukturama“, kazao je Mandić.

U Novoj, kako je naveo, smatraju da je ideja prelazne ili tehničke vlade u ovom trenutku dominantna i precizna, i ne žele da ona bude mijenjana bilo kakvim nejasnoćama.

„Taj naš plan, između ostalog, predviđa da DF treba da izađe na buduće parlamentarne izbore pošto prethodno obezbijedi uslove koji će onemogućiti izborne krađe i zloupotrebe“, pojasnio je Mandić.

Zato su, kako je kazao, i predložili da je potrebno, nakon formiranja prelazne vlade u veoma kratkom roku, po dubini – u državnom aparatu, u javnim preduzećima, javnim ustanovama, fondovima i svim drugim tijelima gdje izvršna vlast vrši izbor i imenovanja, omogućiti učešće predstavnika opozicije, kako bi kontrolna funkcija pokrila sve segmente koji su se zloupotrebljavali u izbornom procesu.

„Posao takve Vlade je da u skraćenom mandatu, sprovede brze i korjenite reforme nepohodne za održavanje prvih, fer, slobodnih demokratskih izbora u istoriji Crne Gore“, dodao je Mandić.

Prema njegovim riječima, sve te ideje će aktuelnom režimu biti ispostavljene u formi ultimatuma.

„Postaraćemo se da, u neposrednom kontaktu, sa njima budu upoznati i građani, kako bi ih, po eventualnom odbijanju vlasti, pozvali na proteste i izvršili brzo uspostavljanje demokratskih standarda u Crnoj Gori na sličan način kako je to urađeno u svim bivšim komunističkim zemljama“, pojasnio je Mandić.

On je ocijenio da je takozvana politika amandmana i sistemskog djelovanja na republičkom i lokalnim nivoima „režimu omogućavala da se na međunarodnom planu predstavlja kao demokratska vlast, a u Crnoj Gori da nastavi da brutalno krade izbore“.

„Protesti za koje se mi zalažemo u slučaju nepovoljnog scenarija sa prelaznom vladom, su u suštini obaveza, i to ne samo naša, nego svih onih koji su se i dosad dosledno borili protiv Đukanovićevog režima. Protiv protesta, na javnoj sceni su se do sada jedino izjašnjavali predstavnici režima, prorežimski analitičari, neki slučajni ’opozicionari’ i pojedini mediji“, naveo je Mandić.

On je rekao da, nažalost, ima „novopečenih“ opozicionara koji smatraju da problemi nacionalne i jezičke diskriminacije nijesu važni.

(Mina)

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније