Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

31. 01. 2015. 14:30 >> 20:18
1

TOKOM 2014.

Vujanović pomilovao 23 osuđenika

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prošle godine je pomilovao 23 osobe, a u svim slučajevima je imao pozitivan predlog Ministarstva pravde o njihovoj opravdanosti.

Vujanović je 2013. godine pomilovao 49 osuđenika.

Vujanović je, na osnovu zakonske obaveze, objavio broj i strukturu pomilovanja u 2014. godini, navodeći da mu je Ministarstva pravde dostavilo na odlučivanje 137 molbi za pomilovanje osuđenih lica.

“Sve molbe za pomilovanje su prošle zakonsku proceduru, i u 23 slučaja predsjednik Crne Gore je donio odluke kojima je uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica, pri čemu je u svim slučajevima postojao pozitivan predlog Ministarstva pravde prema njihovoj opravdanosti”, kaže se u saopštenju.

Od uvaženih molbi za pomilovanje predsjednik Crne Gore je izrečene zatvorske kazne zamijenio uslovnom osudom u pet slučajeva, a u osam zatvorske kazne su zamijenjene novčanom kaznom.

“U osam slučajeva Vujanović je djelimično oslobodio od izvršenja kazne zatvora osuđena lica i to: u jednom slučaju oslobođenje je 23 dana, u dva slučaja 30 dana, u jednom slučaju mjesec, u četiri slučaja dva mjeseca, u jednom slučaju oslobođeno je osuđeno lice izdržavanja kazne zatvora, u jednom slučaju data je rehabilitacija”, navode iz Vujanovićevog kabineta.

Prilikom postupanja po molbama za pomilovanje Ministarstvo pravde, u postupku formiranja predloga koji se tiču zamjene zatvorske kazne za novčanu kaznu ili uslovnu osudu je vodilo računa o proteku vremena od izvršenja krivičnog djela i o činjenicama i okolnostima koje su se dogodile nakon pravosnažnosti sudske odluke.

“Predsjednik Crne Gore nije donio nijednu odluku o pomilovanju, a da nije postojao pozitivan predlog Ministarstva pravde. Najveći broj pomilovanja se odnosi na lica koja su krivična djela počinila u značajno ranijem periodu prije donijete odluke o pomilovanju”, kaže se u saopštenju.

To znači, kako se objašnjava, da u tom periodu osuđena lica nijesu izvršila nijedno krivično djelo, što značajno utiče na pomilovanje.

Ističe se da u postupku pomilovanja bitan aspekt čini i aktivnost ZIKS-a.

“Poznato je da brojni vaspitači, ljekari i drugo osoblje Zavoda odgovorno ocjenjuju stepen resocijalizacije osuđenog lica, cijeneći da li je ostvarena svrha kažnjavanja. U mišljenju zavodska ustanova navodi podatke o zalaganju osuđenog lica na rad, zalaganju i uspjehu u obrazovanju, da li se pridržava kućnog reda, podatke o odnosu prema drugim osuđenim licima i zaposlenim u ustanovi”, kaže se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније