Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 02. 2015. 12:36 >> 12:31

ULJAREVIĆ O SIRIZI

Vjetar u leđa drugim pokretima

Pobjeda ljevičarske partije Sirize u Grčkoj ohrabrenje je za pokrete koji u svom političkom izrazu imaju pravdu i jednakost, a to su socijalističke ideje, ali i desnim nacionalnim političkim izrazima, ocijenila je direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.



Ona smatra da je jasno da se Evropa nalazi pred izazovom i da je pobjeda Sirize jače odjeknula u Italiji, Španiji, Portugalu, pa i Francuskoj, nego u drugim evropskim državama.

»Biće potrebno mnogo političkog umijeća i mudrosti da Evropska unija (EU) prvo sačuva vrijednosti na kojima je izgrađivana, da prihvati opravdane zahtjeve za većom pravdom i jednakošću«, rekla je Uljarević agenciji Mina.

Samim tim, dodala je ona, da očiglednim neophodnim reformskim procesom unaprijedi evropske vrijednosti i politike koje zagovara i sprovodi.

Poredeći je sa Crnom Gorom i odgovarajući na pitanje šta se može naučiti iz iskustva demokratije Grčke, Uljarević je kazala da je, za razliku od Crne Gore, to ipak funkcionalna demokratija sa jasnom smjenjivošću vlasti i sa naglašenim aktivizmom građana u traženju odgovornih za teško ekonomsko stanje u kome se država našla.

"I prije izbora u Grčkoj, bilo je jasno da će Siriza imati odličan izborni rezultat, samo je bilo pitanje da li će taj rezultat biti dovoljan za formiranje nove Vlade što se i desilo", smatra Uljarević.

Kako je kazala, Siriza je, na čelu sa liderom Ciprasom, imala puno demagoških mjesta u kampanji, ali da je već pri kraju, kada je postajalo izvjesnije da je Siriza pred osvajanjem vlasti, retorika značajno ublažena.

"Ipak, osnovni principi i zahtjevi ostaju, a to je otpis polovine duga, vraćanje dijela duga u zavisnosti od ekonomskog i privrednog oporavka, promjena spoljnopolitičkih prioriteta i djelovanja, što bi sve moglo da utiče i na određene odnose u EU", poručila je Uljarević.

Upitana u kojim državama se može očekivati da će se desiti političke promjene po sličnom ideološkom obrascu, ona je odgovorila da se moraju sačekati prve efekti vlade Grčke, čija je okosnica Siriza, da bi cijenili moguće pravljenje takozvanog talasa pokreta za pravdu i jednakost u drugim zemljama Evrope.

"Treba pratiti da li će nova vlada uspjeti da nađe mjeru između zalaganja koja se dobrim dijelom kose sa brojnim javnim politikama u zemljama i institucijama EU i realnih mogućnostima koje stoje na raspolaganju", poručila je Uljarević. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније