Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 03. 2015. 12:37 >> 12:32
4

BEČIĆ PORUČUJE

Vratiti povjerenje u političare

U Crnoj Gori je za promjene neophodna liderska i kadrovska obnova, ocijenio je bivši funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksa Bečić, poručujući da je potrebno vratiti povjerenje građana u politiku i političare.

 

On je najavio da će nova politička partija biti fomrirana početkom proljeća.

“Velika eneregija i podrška koja se osjeća na svakom koraku, kako od onih koji su bili članovi i simpatizeri SNP-a, tako i onih koji su pripadali drugim političkim subjektima, apolitičnih ličnosti, intelektualca, apstinenata, velikog broja mladih ljudi, nameće potrebu da ogromni entuzijazam i pozitivnu energiju kanališemo na adekvatan i široko prihvatljiv način”, rekao je Bečić agenciji Mina.

 On je kazao da sprovode intezivne aktivnosti kako bi Crna Gora dobila “novi, čist, moderan i kvalitetetan politički subjekat koji će biti garancija ozbiljne alternative”.

To je, kako je naveo Bečić, velika želja građana usljed opšte loše klime na ukupnoj političkoj sceni Crne Gore.

 On je, komentarišući najave sa opozicije o formiranju vlade u sjenci, bojkota parlamena ili organizovanja protesta, kazao da je za promjene najvažnija čista namjera.

“Više puta sam u prethodnom periodu isticao da je postojanje iskrenosti i čistih namjera između onih koji zaista istinski žele promjene osnova svakog dogovora i ključ uspješnog djelovanja”, rekao je on.

 Modaliteti su, prema riječima Bečića, različiti, a njihov izbor detrminiše mnogo parametara i faktora.

“Ali ako se iskreno ulazi u taj proces onda se i najefikasniji način djelovanja vrlo lako dogovara”, poručio je on.

 Proces filtracije koji se dešava na opozicionoj sceni je, kako smatra Bečić, poželjan da bi došlo do neophodne konsolidacije i stvaranja pretpostavki da se “na najozbiljniji mogući način odgovori na dramatično stanje u kojem se država nalazi”.

“Brojne nelogičnosti koje prate aktuelni politički momenat dovode do tolike različitosti i specifičnosti u inicijativama, da često imam dilemu da li je cilj napraviti pravi odgovor vlasti ili doskočiti kolegama, kao i partnerima na opozicionoj sceni”, ocijenio je Bečić.

Prema njegovim riječima, usljed brojnih ograničenja, kadrovskih deficita, zasićenosti, oskudnih rezultata jasno je da "prioritetni zadatak mora biti liderska i kadrovska obnova kao spoj mladosti i iskustva, uz programsku svježinu praćenu interesima i potrebama svih građana".

“Jer bez novih snaga i nove energije, nema uspjeha, nema pobjeda i nema promjena. Moramo vratiti povjerenje u politiku i političare”, poručio je on.

Znao da će SDP odbiti opoziciju

Bečić je objasnio da je za uspješan demokratski proces koji bi vodio promjeni vlasti neophodno imati pojedince na čelu kojima građani vjeruju.

“Potreban nivo iskrenosti i partnerskog odnosa između svih koji žele promjene i predstavljaju alternativu, jer to obezbjeđuje podizanje nivoa društvene odgovornosti i hrabrosti građana, kako bi direktnim učešćem i doprinosom omogućili efikasanost i produktivnost političke borbe”, objasnio je on.

Bečić je poručio da nije dobro da se, svako ko želi da zdravim reformama i modernizacijom stvara pretpostavke za stvaranje novih vrijednosti, doživljava kao velika opasnost za one koji uživaju benefite u postavci koja, kako je naveo, postoji već toliko godina.

“Zatim te grupe teorijama zavjere, intrigama, podmetanjima djeluju na način kako bi sačuvali pozicije, jer vjerovatno smatraju da su u drugačijoj postavci suženi njihovi dometi”, objasnio je on.

Svima bi valjda, kako je ukazao Bečić, trebalo da bude cilj stvaranje nove vrijednosti “koja nedostaje svih ovih godina, a ne narodski rečeno presipanje iz šupljeg u prazno”.

“Zato je potrebna odgovornost svih na nivou značaja trenutka u kome se nalazimo i budućih političkih utakmica koje nas očekuju”, poručio je Bečić.

On je kazao da je odbijanje Socijaldemokratske partije (SDP) da se formira prelazna vlada bilo očekivano.

“Nekoliko dana prije nego što su predstavnici SDP-a saopštili svoju odluku, rekao sam da nijesam optimista po pitanju formiranja prelazne vlade, imajući u vidu redolsed poteza u prethodnom periodu, a naročito veoma gorko iskustvo iz julskih pregovora oko formiranja lokalne vlasti u Glavnom gradu”, objasnio je Bečić.

Prema njegovim riječima, ako predsjednik parlamenta i vladajuće partije saopšte da je država nekoliko puta zadužena u poslednjih desetak godina, da je kroz KAP iscurelo oko 800 miliona eura, da je 112 miliona garancija izdato nezakonito, onda je jasno da se radi o o nestabilnoj, matematičkoj, interesnoj većini koja je opasna po budućnost Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније