Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 03. 2015. 12:26 >> 12:20
3

ULJAREVIĆ SMATRA

Bojkot parlamenta ne smjenjuje vlast

Ideje o organizovanju protesta ili bojkota parlamenta nijesu dobre, jer ima boljih načina za odlazak vlasti u opoziciju, ocijenila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazlovanje Daliborka Uljarević.

 

Ona je kazala da su te ideje legitimna sredstva političke borbe, ali da bi bila politički učinkovita moraju predstavljati dio šire i osmišljene koordinacije, dobre partijske organizacije, jasnih ciljeva i vrijednosti, sa mogućnošću dobijanja najšire domaće podrške i međunarodne zajednice.

“Takvi uslovi trenutno ne postoje i ukoliko se bude insistiralo na ovim idejama, u ovoj konstelaciji odnosa, to može samo da se opoziciji, ali i crnogorskom društvu, vrati kao bumerang”, kazala je Uljarević agenciji Mina.

Prema njenim riječima, legitimno je zalagati se za ta sredstva političke borbe, ali onda kada za to postoje neophodni uslovi.

“Koja je svrha zagovaranja za bojkot u nedjelji u kojoj se u Evropskom parlamentu usvaja rezolucija o Crnoj Gori u kojoj evropski parlamentarci jasno poručuju da nemaju razumijevanja ni za dosadašnje ograničene forme bojkota skupstinskih dešavanja toga tipa”, upitala je Uljarević.

Rezolucija nije obavezujući dokument ali, kaže ona, ako neko želi da pridobije podršku međunarodne javnosti za političke aktivnosti u zemlji, mora da opipa i njen puls.

Ona je kazala da putevi demokratizacije, vladavine prava i slobodni izbori mogu se pojaviti samo kao rezultat predanog, sistematičnog i teškog rada na stvaranju alternative vladajućoj strukturi, jačanju demokratskih kapaciteta crnogorskog društva i dobijanju pune međunarodne podrške za smjenu kontraverznog režima.

“Tu nema mjesta kockanju sa ad hoc rješenjima, koja su se u ne malom broju slučajeva pokazala kao kontraproduktivna”, rekla je Uljarević.

Protesti su, kaže ona, uvijek jednačina sa više nepoznatih, i da bi imali osnovu da budu uspješno izvedeni neophodno je da postoji jak i neposredan povod, ali i funkcionalna infrastruktura. “Socijalne tenzije nijesu male, ekonomski parametri su poražavaući, održivost mnogih društvenih sistema vrlo upitna”.

“Platforma za proteste i odziv postoji u generalnoj ravni, ali ne i neposredan povod niti konzistentnost u izjavama i stavovima onih koji hoće da ih organizuju. Postoji bolji načini za odlazak vlasti u opoziciju, a pojedinaca pred nadležne organe od organizacije protesta”, rekla je Uljarević.

Ona j upozorila da opozicija ima hroničan problem koordinacije i unutrašnjeg nepovjerenja. “Nebitno da li će se opozicija naći na jednoj listi ili više njih, bitna je jedinstvena platforma za smjenu vlasti”.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније