Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 04. 2013. 12:57 >> 12:57
5

ALBANSKE STRANKE

Bez podrške manjina nema predsjednika

Predsjednički izbori nedvosmisleno su pokazali da bez apsolutne podrške manjinskih naroda Crna Gora teško može dobiti predsjednika države, kazao je za Portal RTCG predstavnik Albanske alternative Vaselj Siništaj.

 

On nije želio detaljnije da komentariše rezultate koje su saopštili izborni štabovi predsjedničkih kandidata.

Podsjetimo sinoć su oba predsjednička kandidata i Filip Vujanović i Miodrag Lekić proglasili pobjedu na izborima. Vujanović naveo da je osvojio 51,3 odsto, prema 48,7 odsto koliko je osvojio Lekić. Iz Lekićevog štaba saopštavaju da je na osnovu 97 odsto izbrojanih glasova, njihov kandidat osvojio 50,5 odsto glasova, a kandidat DPS-a 49,5.

„Sačekajmo još današnji dan da vidimo šta će biti, inače vrlo je tijesno i jedna i druga strana su proglasile pobjedu. Crna Gora iako je mala zemlja praktično ima dva predsjednika u ovom momentu“, kazao je Siništaj.

On kaže da ćemo zasigurno „malo duže“ čekati na zvanične rezultate DIK-a.

„Vjerovatno ako se dodatno bude zategla situacija biće potreba da se sve iznova prebroji ja očekujem da će se na kraju uključiti i međunarodna zajednica. Nedvosmisleno se pokazalo da bez apsolutne podrške manjinskih naroda teško je dobiti predsjednika države“, zaključio je Siništaj.

 

Nimanbegu: Manjine pokazale nezadovoljstvo

Poslanik Nove demokratske snage - FORCA Genci Nimanbegu kazao je za Portal RTCG da to što su obje strane proglasile izbornu pobjedu može da podigne tenzije u Crnoj Gori.

„Pošto je DPS-a izašao sa 100 odsto obrađenog biračkog tijela to bi mogao da bude najobjektivniji izborni rezultat. Mala izlaznost Albanaca je pokazatelj da su birači manjina na ovim izborima pokazali nezainteresovanost, ali su time što nijesu izašli dali i politički signal“, kaže Nimanbegu.

On precizira i šta su manjine poručile neizlaskom na izbore.

„Da nijesu zadovoljni situacijom u društvu, da je kriza uzela velikog maha i da žele da se nešto bitnije promijeni što se tiče njihovog statusa“, kaže Nimanbegu.

On nije želio detaljnije da komentariše pozive DF-a i pojedinih nevladinih organizacija, da se u proces uključe međunarodne organizacije i Evropska komisija.

„Nadam se da neće biti potrebe da se oni uključe, da će i jedna druga strana dobro da prebroje glasove“, zaključio je Nimanbegu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније