Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 04. 2013. 15:45 >> 13:33
2

POSMATRAČI

Belarus Watch: Izbori profesionalno sprovedeni

Predsjednički izbori sprovedeni su profesionalno i mirno u skladu sa međunarodnim i nacionalnim standardima navodi se u izvještaju bjeloruske nevladine organizacije “Belarus Watch”. Njihovi posmatrači evidentirali su i manje nepravilnosti.

 

Izborni proces u Crnoj Gori prvi put je nadgledala bjeloruska nevladina organizacija “Belarus Watch”. Akreditovani posmatrači te nevladine organizacije posjetili su 140 biračkih mjesta u cijeloj državi.

„Sprovođenje izbora tokom izbornog dana je pozitivno ocijenjeno iako došlo do manjih odstupanja“, navodi se u izvještaju organizacije “Belarus Watch”.

Njihovi posmatrači su evidentirali da su predstavnici kandidata bili prisutni na svakom biračkom mjestu u svojstvu ovlašćenih predstavnika, članova komisije i posmatrača.

„Nije postojalo jasno razgraničenje između uloga ovlašćenih predstavnika, posmatrača i članova komisije jer su se koje su obavljali na biračkim mjestima preklapale. U nekim slučajevima njihova uloga u pomaganju u radu biračkih odbora je bila vrlo aktiva. Na primjer, informacije iz biračkog spiska su podijeljene sa njima, kopirane ili označene sa specifičnim simbolima“, naveli su posmatrači iz Bjelorusije.

Posmatrači su evidentirali i da je obezbijeđeno da svi glasački listići budu ubačeni u biračke kutije i ne budu uklonjeni.

„Sprej za prste je postavljen u cilju sprječavanja slučajeva višestrukog glasanja. Međutim, u nekim slučajevima prsti su nasumično provjeravani, bilo je slučajeva da sprej nije korišten ili da lampa nije bila uključena prilikom provjere“, stoji u izvještaju organizacije “Belarus Watch”.

Smatraju međutim da su biračke kabine postavljene na kratkom rastojanju od biračkog odbora i pokrivene sa tri strane, te da su na taj način „možda imale uticaj na tajnost glasanja“.

„Na mnogim biračkim mjestima, članovi komisije su koristili mobilne telefone tokom glasanja i brojanja glasova, što nije u skladu sa izbornim zakonom“, navodi se u izvještaju bjeloruske nevladine organizacije.

Bjeloruska nevladina organizacija “Belarus Watch”, do sada je obavljala monitoring izbora u Gruziji, Ukraniji, Rusiji, Norveškoj, Švedskoj, Poljskoj, Litvaniji, Irskoj, Slovačkoj, Češkoj...

“Belarus Watch” registrovana je u Litvaniji, a suština projekta u Crnoj Gori je da pripreme bjeloruske posmatrače za monitoring izbora u njihovoj zemlji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније