Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 01. 2013. 13:54   >>  13:59

Kočenje procesa

Drobnič: Ustavne reforme uslov

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, kazao je da bi nesprovođenje ustavnih reformi moglo zakočiti proces pregovora Crne Gore sa Unijom. „Ako ne dođe do ustavnih promjena, onda se neće moći realizovati ta očekivanja u pogledu nezavisnosti sudstva i to može zakočiti proces pregovora. Nezavisnost sudstva, odnosno napredak u pregovorima, je u interesu kako vlade, tako i opozicije, kazao je Drobnič.

Visoki evropski zvaničnik je kazao da su zahtjevi opozicije, a koji se odnose na identitetska pitanja, stvar unutrašnjih pregovora između političkih partija i upozorio da se, u slučaju nesprovođenja ustavne reforme, proces integracija neće zaustaviti samo za vladu, već i za opoziciju.

„A opozicija neće uvijek biti opozicija, doći će kad-tad ovdje do normalnih promjena vladajućih koalicija, biće mješovite koalicije", kazao je Drobnič Vijestima.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić zakazao je za utorak sjednicu Ustavnog odbora na kojoj bi trebalo da bude utvrđen predlog amandmana na izmjene Ustava na osnovu mišljenja Venecijanske komisije.

Vijesti navode da je Krivokapić zakazao sjednicu kao predsjednik Ustavnog odbora, a da je to vjerovatno uradio jer su ustavne reforme, kako su indirektno poručili evropski zvaničnici, uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Neformalni rok do kada bi Skupština Crne Gore trebalo da izmijeni Ustav je polovina godine, kada bi mogla i biti otvorena poglavlja 23 i 24.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније