Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 03. 2015. 12:26 >> 12:36

LUKŠIĆ U NJUJORKU

Posvećeni reformama i saradnji u regionu

Crna Gora posveća je ispunjavanju integracione agende i sveobuhvatnim reformama u oblasti ekonomije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i daljoj saradnji sa regionalnim partnerima i organizacijama, saopštio je u Njujorku potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić započeo je višednevnu posjetu Njujorku susretom sa predsjedavajućim Generalne Skupštine UN-a Samom Kutesom. Crnogorski šef diplomatije je, takođe, održao predavanje na Međunarodnom institutu za mir na temu ‘Ostvarenje mira i bezbjednosti putem regionalne saradnje – viđenje male države’.

 U razgovoru sa predsjedavajućim Generalne Skupštine razmijenjena su mišljenja o aktuelnim globalnim kretanjima i potrebi efikasnog djelovanja Svjetske organizacije u cilju uspješnog suočavanja sa savremenim izazovima. Potpredsjednik Lukšić je iskazao opredjeljenje crnogorske Vlade da nastavi da pruža doprinos i bude odgovoran partner u naporima koji se preduzimaju na globalnom planu.

 "Sagovornici se saglasili da su predstojeća Konferencija o finansiranju za razvoj, Samit o post-2015 razvojnoj agendi i Klimatski samit događaji čiji će ishod opredijeliti kvalitet odgovora međunarodne zajednice na aktuelne izazove. U tom kontekstu, Lukšić je prenio čvrstu podršku Crne Gore postizanju međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama i istakao snažnu posvećenost održivom razvoju na čijim se osnovama temelji razvojna politika Vlade", saopšteno je iz MVEI.

Predavanje na Međunarodnom institutu za mir bilo je prilika da Lukšić, predstavnicima diplomatskog kora, UN sekretarijata, akademskoj zajednici i medijima, predstavi aktivnosti Crne Gore u okviru regionalnih organizacija i inicijativa i viđenje kako najbolje iskoristiti regionalne mehanizme u cilju uspostavljanja adekvatnog odgovora na aktuelne i buduće izazove međunarodne zajednice, posebno one koji se odnose na mir i bezbjednost.

Crnogorski šef diplomatije se u obraćanju osvrnuo na ulogu malih država unutar UN sistema, ukazujući na benefite regionalne saradnje kao sve prisutnijeg vida djelovanja pod okriljem Organizacije, ali i paralelno uz rad njenih organa i specijalizovanih agencija.

On je ukazao na njihovu sve značajniju ulogu u prevenciji i razrješenju konflikata, te istakao značaj mirnog rješenja sporova i veće upotrebe diplomatskih sredstava, posebno medijacije.

"Crna Gora je članica Grupe prijatelja medijacije i intenzivno učestvuje u Inicijativi za medijaciju na Mediteranu, u okviru koje ćemo naredne godine biti domaćini godišnje konferencije", kazao Lukšić.

"Posvećeni smo ispunjavanju integracione agende i sveobuhvatnim reformama u oblasti ekonomije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i daljoj saradnji sa regionalnim partnerima i organizacijama. Uvjereni smo da time doprinosimo kako dugoročnom miru i stabilnosti regiona, tako i ekonomskom rastu i boljitku crnogorskih građana", zaključio Lukšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније