Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 04. 2013. 11:09 >> 11:10

PRISTUPNI PREGOVORI

Drobnič: Civilno društvo ključno za pregovore

Civilno društvo ima ključnu ulogu u nadzoru pristupnih pregovora i održavanju transparentnosti tog procesa, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Mitja Drobnič.

On je na sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva Evropske unije (EU) i Crne Gore (ZKO), koji je u Podgorici organizovao Evropski ekonomski i socijalni komitet, podsjetio da je u decembu Crna Gora privremeno zatvorila poglavlje 25.

„Time je načinila prvi od 35 koraka ka EU“, kazao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine moguće je otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi.

„Međutim, najveći izazovi tek slijede. Crna Gora mora ostvariti finalizaciju ustavne reforme koja je u toku, u cilju jačanja nezavisnosti sudstva, i nastaviti da postiže mjerljive rezultate, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, naveo je Drobnič.

On je kazao da je, kao odgovor na te izazove, EU u oktobru 2011. godine pokrenula novi pristup poglavlju 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, i 24 koje se odnosi na oblast pravde, slobode i bezbjednosti.

„Kroz novi pristup želimo da državama pružimo što kvalitetniju podršku u uspostavljanju vladavine prava, ali i vrijeme neophodno za postizanje mjerljivih rezultata i stvaranje potrebnog zakonodavstva i institucija prije završetka pregovora“, pojasnio je Drobnič.


Kako je naveo, civilni sektor, a posebno specijalizovane nevladine organizacije i mediji kroz istraživačko novinarstvo, imaju naročito značajnu ulogu.

Drobnič je kazao da je civilni sektor taj koji, zajedno sa organima za sprovođenje zakona, doprinosi uspostavljanju vladavine prava u državi.

Prema njegovim riječima, mediji mogu i treba da koriste sve resurse i mehanizme za informisanje javnosti, kao i svoje istraživačke kapacitete, da ukažu na potencijalne slučajeve korupcije i organizovanog kriminala, čime će podržati i pomoći vlasti u odlučujućoj borbi protiv tih pojava.

„Naravno, radeći ovaj značajan posao, mediji treba da vode računa i o novinskoj etici i profesionalnim standardima“, naglasio je Drobnič.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da ljudska prava zauzimaju značajno mjesto u procesu evropskih integracija, naročito kada su u pitanju poglavlja 23 i 24.

 

 

 

„U tom smislu je veoma važno raditi na primjeni zakonskih rješenja i strateških dokumenata, jer je uspostavljen stabilan okvir kada je u pitanju ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, ali je sada na državi obaveza da pokaže spremnost i odlučnost da ono što je zapisano u zakonima i primijeni u praksi“, naveo je Numanović.

On je rekao da je za ovu godinu planirano donošenje izmjena Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica.

„Donošenje ovog zakona urediće pitanja od značaja za vjerske zajednice, u skladu sa novim društvenim i političkim prilikama, i to je naredni korak koji će ovo Ministarstvo i Vlada ispuniti tokom ove godine“, kazao je Numanović.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније