Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 04. 2013. 18:01 >> 20:40
3

KRIHBAUM

Snažna podrška Njemačke Crnoj Gori

Savezna Republika Njemačka snažno podržava Crnu Goru u ispunjavanju njenih evrointegracionih ciljeva, kazao je danas, tokom susreta sa crnogorskim zvaničnicima, predsjednik Odbora za poslove Evropske Unije u Bundestagu Ginter Krihbaum. Vlada Crne Gore i Bundestag imaju izuzetno dobru saradnju, istaknuto je u razgovoru premijera Mila Đukanovića i Krihbauma.

Đukanović je, kako je saopšteno, predstavio rezultate Vlade u prvim mjesecima rada, uz ocjenu da su pozitivni i ohrabrujući. U narednom periodu Vlada će biti fokusirana na razvojne projekte i nastavak reformi u svim oblastima kako bi zadržali dobar tempo kretanja ka Evropskoj uniji i NATO-u.

„Želimo da Crna Gora bude ne samo formalno, već suštinski sastavni dio Evrope, zato smo usredsređeni na ekonomski razvoj, reforme i jačanje vladavine prava kako bi povećali sveukupni kvalitet života građana i obezbijedili pravnu sigurnost građana, turista i investitora“ , istakao je Đukanović.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o upravo završenim predsjedničkim izborima, uz zajedničku ocjenu da je izborni proces protekao u fer atmosferi i regularnoj proceduri.

Predsjednik Odbora za poslove Evropske unije u Bundestagu Gunter Krihbaum je ocijenio da će svi politički akteri aktivnim učešćem u radu institucija na najbolji način doprinijeti demokratskim procesima u Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je, u razgovoru sa Krihbaumom, ukazao da parlament u kontinuitetu podiže svoje demokratske kapacitete i istakao unaprjeđenje i intenzivan rad radnih tijela, sa akcentom na kontrolna saslušanja ministara i čelnika glavnih institucija, koja su veoma česta u parlamentu.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, ocijenili da je veoma važno nastaviti dobru i uspješnu parlamentarnu i ukupnu saradnju između Njemačke i Crne Gore.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković i Ginter Krihbaum saglasili su se da ciljevi iz poglavlja 23 i 24 predstavljaju samu suštinu procesa ulaska zemlje u Evropsku Uniju.

Sagovornici su istakli da se jačanjem pravne sigurnosti značajno unaprjeđuje poslovni ambijent, sigurnost u poslovanju, a samim tim, povećavaju šanse za priliv stranih investicija koje, u bitnom, doprinose valorizaciji resursa Crne Gore.

Marković je Krihbauma upoznao sa konkretnim aktivnostima na planu izrade akcionih planova za poglavlja 23 i 24, te projekcijom da se do kraja ove godine, nakon što planovi budu usvojeni, otvore ova poglavlja. Naglasio je i značaj nove petogodišnje strategije reforme pravosuđa koja za cilj ima jačanje nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, te jačanje dostupnosti pravdi i povjerenja u pravosudne institucije.

 

Predsjednik Odbora za poslove Evropske Unije u Bundestagu je, na sastanku sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, poručio da je Crna Gora, otvaranjem pregovora sa EU, pokazala odgovornost u sprovođenju reformi i ocijenio da je to veliki uspjeh u integracionim procesima.

On je kazao da otvaranje pregovora predstavlja afirmaciju politike proširenja EU, kao i da reforme iz evropske i evrotlantske agende podstiču dalji ekonomski prosperitet.

Lukšić je saopštio da su integracije u EU i NATO u fokusu spoljne politike, kao i da se ta dva procesa preklapaju u dijelu obaveza i reformi iz oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala.

Krihbaum i Lukšić su, kako je saopšteno, zaključili da Crna Gora, kao jedina država zapadnog Balkana koja je u procesu pregovora o pristupanju sa EU, ima obavezu da, kroz svoj progres, doprinese napretku regiona u integracionim procesima.

Oni su ocijenili i da su predsjednički izbori u Crnoj Gori sprovedeni profesionalno i efikasno, ali da u narednom periodu treba raditi na povećanju transparentnosti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније