Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 04. 2013. 10:58 >> 10:58
1

APEL

CGO: Vratiti povjerenje u izborni proces

Građanima Crne Gore je potrebno vratiti povjerenje u institucije i sam izborni proces, a neregularnosti o kojima se govori u javnosti bez adekvatnog odgovora institucija samo dodatno otežavaju situaciju, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje.

U CGO-u kažu da je napravljen nepotreban propust kada je Državna izborna komisija odlučila da objavi preliminarne rezultate bez prisustva relevantnih međunarodnih posmatrača sa kojima bi detaljno pregledali izborni materijal i utvrdili pouzdan rezultat.

„Izbori su protekli u izuzetno napetoj atmosferi, kojoj je prethodila hipeprodukcija informacija o širokim zloupotrebama državnih resursa i pritisaka na birače. Nažalost, nadležne državne institucije nijesu profesionalno reagovale na ovo niti su istražile navode koji su javno iznijeti, čime su dodatno osnažili sumnje u legitimnost izbornog procesa“, poručili su iz CGO-a.

CGO poziva sve aktere izbornog procesa da prilože potrebne dokaze o izbornim nepravilnostima.

„Insistiramo da se posebna pažnja posveti glasovima putem pisma kojih je bilo čak 11.683 što čini 2,28  odsto ukupnog biračkog tijela, odnosno 3,57 odsto birača koji su glasali, a što je jako važno u kontekstu vrlo male razlike među predsjedničkim kandidatima i ranije navedenih osnova sumnje u zloupotrebe državnih resursa“, navodi se u saopštenju CGO.

U toj NVO kažu da su predsjednički izbori dodatno potvrdili tezu da u Crnoj Gori ne postoji jasna razlika između države i partijskih struktura.

„Mora se prekinuti kontinuitet zloupotreba državnih resursa od strane vladajuće strukture kroz izborne procese a sada se otvara prava prilika za to“, zaključuje se u reagovanju CGO-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније