Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

26. 03. 2015. 13:37 >> 13:38
5

KANDIDATURA BRAJOVIĆA

CGO: Za čvršći zagrljaj s DPS-om

Kandidatura Ivana Brajovića za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) korak je naprijed onih dijelova te stranke koji žele da zadrže čvrstu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Brajović je potvrdio da će se kandidovati za lidera SDP-a na kongresu koji će biti održan 3. juna.

Uljarević je agenciji MINA kazala da je kandidatura Brajovića očigledan korak naprijed onih dijelova SDP-a koji žele i da slažu interese dvije stranke u jednu političku ravan.

Prema njenim riječima, DPS ima veliki i neprimjeren uticaj na SDP za šta, kako je rekla, DPS nije isključivi “krivac”.

“Postoje jasne razlike unutar SDP-a o tome u kojem političkom smjeru treba da ide ova partija. Čini se da Krivokapić, kao lider, želi da SDP ima autentičnu i prepoznatljivu politiku koja bi bila sposobna da postavi direktne uslove opstanka vladajuće koalicije”, ocijenila je Uljarević.

Sa druge strane, dodala je ona, njegovi pokušaji trpe unutarpartijske poraze.

“Jer su partijski funkcioneri SDP-a bliski Vladi Mila Đukanovića znatno prodorniji u partijskim organima u kojima Krivokapić, u ključnim odlukama, ostaje u značajnoj manjini”, rekla je Uljarević.

Takvo stanje, smatra ona, politiku SDP-a čini dvoličnom i krajnje neizvedenom, sa dominantnim izrazom u zaštiti partikularnih interesa i zadržavanja funkcija po cijenu trgovine sa partijskim interesima.

“To je, naravno, dugoročno neodrživo stanje i logično Krivokapić dobija protivkandidata na partijskom kongresu. Taj kongres će donijeti i veliki rizik za postojeće krhko jedinstvo strukture SDP-a”, ocijenila je Uljarević.

Prema njenim riječima, partije u Crnoj Gori su naglašeno liderske i imaju dva dominantna izraza koja se najbolje vide na partijskim kongresima.

“Jedan je kongres sa jednim kandidatom odnosno “nespornim” liderom, gdje se izbor vrši aklamacijom, što je krajnje nedemokratski, dok je drugi pojava više kandidata za lidera partije i najčešći epilog cijepanje partijske structure”, precizirala je Uljarević.

Ona smatra da jedna od strana uvijek traži podršku nekog jačeg političkog igrača koji može ohrabriti tendenciju cijepanja, ako ne može u potpunosti kontrolisati manjeg političkog subjekta.

“Ova pravila igre na crnogorskoj političkoj sceni moraju se mijenjati i to kroz sistemske reforme političkog sistema”, poručila je Uljarević.

Upitana da li se Krivokapić nekim potezima udaljio od koalicionog partnera, odgovorila je da je on sa dva ključna poteza narušio povjerenje sa DPS strukturom.

“Prvi je odbijanje da se da podrška predsjedničkom kandidatu DPS-a, za što je uspio da obezbijedi podršku partijskih organa i da posljedično ojača svoju poziciju i poziciju partije”, navela je Uljarević.

Drugi potez ona vidi u odnosu Krivokapića prema podgoričkim izborima, “gdje je drastično poražen na partijskim organima i odakle je i on sam i SDP izašao suštinski daleko slabiji nego prije samih izbora”.

“SDP pa i Krivokapić kako njen lider, su rasli u smislu rejtinga i povjerenja javnosti samo kada su se suprostavljali DPS-u, odnosno ono su samo u toj konstelaciji bili relevantni. Da je ta politika praćena dosljednije sada bi SDP bio u značajno drugačijoj, samostalnijoj poziciji koja bi im davala mogućnost da utiču na procese ili diktiraju određene uslove”, smatra Uljarević.

Kako je kazala, nakon izbora u Podgorici, Miomira Mugoše i drugih taj potencijal se potrošio, “a SDP je sveo sebe u mnogome na ono što DPS želi da SDP bude”.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније