Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 03. 2015. 11:13   >>  21:05 4

RUSIJA - UKRAJINA

Krivokapić: Parlamenti da otvaraju dijalog

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić predvodi Vienna proces, koji je u Njemačkoj okupio rusku i ukrajinsku parlamentarnu delegaciju, kako bi pokušali da riješe rusko-ukrajinsku krizu. “To je bio pravovremeni odgovor parlamentarne skupstine OEBS-a”, rekao je Krivokapić, ukazavši da su na taj način parlamentarci i jedne i druge zemlje pokazali visok stepen odgovornosti i odlučnosti da u kriznim okolnostima sjednu za pregovarački sto.

 

Predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Emeritus Parlamentarne Skup[tine OEBS-a Ranko Krivokapić ocijenio je da parlamenti ne mogu uraditi ono što mogu druge strukture, ali da uvijek mogu otvoriti dijalog i izgradnju povjerenja, što je preduslov svakog ozbiljnog pristupa u rješavanju rusko-ukrajinskog konflikta.

Krivokapić inače predvodi Vienna proces, koji je u njemačkom gradu Lainsvajla okupio rusku i ukrajinsku parlamentarnu delegaciju u svijetlu napora za deeskalaciju rusko-ukrajinske krize. On je u uvodnoj riječi podsjetio na aktivnosti Parlamentarne Skupštine OEBS-a u pravcu deeskalacije krize i uspostavljanje Vienna procesa za dijalog između ruskih i ukrajinskih parlamentaraca.

“To je bio pravovremeni odgovor PS OEBS imajući u vidu da je to bio period kulminacije krize kada se cjelokupna međunarodna zajednica našla pred velikim izazovom reakcije na novonastale okolnosti", rekao je Krivokapić.

On je ukazao da su na taj način parlamentarci i jedne i druge zemlje pokazali visok stepen odgovornosti i odlučnosti da u kriznim okolnostima sjednu za sto i razgovaraju o najboljim parlamentarnim odgovorima.

“Parlamenti ne mogu uraditi ono što mogu i trebaju da urade druge strukture, ali mogu ovoriti prostor za dijalog i izgradnju povjerenja što je u krajnjem preduslov svakog ozbiljnog pristupa u rješavanju postojećeg konflikta", naveo je Krivokapić.

On je istakao važnost današnjeg okupljanja parlamentaraca budući da je mjesto u kojem se to dešava kroz istoriju bilo poprište stalnih sukoba dvije velike zemlje, kakve su Njemačka i Francuska, "koje su danas prijateljske zemlje i sinonimi demokratije i ekonomskog prosperiteta čineći tako stub Evropske unije".

U tom kontekstu, kako je saopšteno, Krivokapić je istakao da je to najbolji primjer kako pogranična područja, i pored brojnih istorijskih trauma, mogu da budu mostovi spajanja a ne razdvajanja i sukoba.

“Upravo to je naša misija, misija PS OEBS, da kroz kontinuitet ovakvih susreta, koji pored zvaničnih razgovora imaju, što je posebno važno, i svoj neformalni dio, stvorimo uslove da i Rusija i Ukrajina slijede primjer ove dvije velike evropske države” poručio je Krivokapić.

Potpredsjednica PS OEBS Doris Barnet je iskazala zadovoljstvo nastavkom razgovora parlametnaraca dvije zemlje na konkretnim temama i posebno zahvalila Krivokapiću, na njegovoj predanosti da vodi Vienna process kojim se produbljuje dijalog i time pomaže relanijem sagledavanju raznih aspekata aktuelnog konflikta.

VIDEO - Izjava Ranka Krivokapića:

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније