Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 03. 2015. 08:06 >> 08:05

FINANSIRANJE PARTIJA

Neustavan akt zbog političke sebičnosti

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u dijelu koji predviđa da se iz državnog budžeta partijama isplati novac u slučaju da opštine kasne, nije ustavan. To je politička odluka koja ruši pravnu normu i Ustavni sud neće imati problema da taj akt stavi van snage, ocijenio je poslanik DPS-a i član radne grupe koja je radila ovaj zakon, ali koji je glasao protiv takvog rješenja, Miodrag Vuković.

Vlada je zatražila ocjenu ustavnosti novog Zakona o fi­nansiranju političkih subjeka­ta i izbornih kampanja, kojim je definisano da partije kojima opštine do petog u mjesecu za prethodni mjesec ne uplate novac koji im pripada, imaju mogućnost da u roku od 15 da­na podnesu zahtjev Ministar­stvu finansija da im se taj dug nadoknadi iz državnog budžeta.

Takva odredba zapravo je usvojeni amandman Aleksan­dra Damjanovića i Nevena Gošovića. Oni su svoj prijedlog obrazložili time da bi njegovo usvajanje „omogućilo redov­no i kontinuirano izmirivanje sredstava političkim subjekti­ma ako lokalne samouprave ne ispune svoje obaveze". Dobili su podršku svih opozicionih partija, manjinskih stranaka i SDP-a, pa je amandman usvo­jen. DPS glasala je protiv tog rješenja.

Vuković je podsjetio da je njegova partija bila protiv takve odredbe jer je ona, kako je ka­zao, i nezakonita i neustavna.

"Više je razloga koji osporava­ju ustavnost tog akta. Ne po­stoji obaveza države da finansira takve zahtjeve, odnosno da umjesto opština bude su­bjekt za finansiranje partija", kazao je on.

Prema njegovim riječima, u pitanju je direktna obligacija između opštine i subjekata ko­ji konstituišu SO.

"Ako je opština u finansijskim teškoćama, onda je u proble­mima i kada treba da finansira novac političkim subjektima ili bilo kome drugo. Gdje u za­konu piše da su partije prve koje se naplaćuju? Ako država preuzme tu obavezu, pojavila bi se i druga pravna lica sa istim zahtjevima. Čemu bi to vodilo", pitao je Vuković.

On je prigovorio i da predlagač amandmana nije naveo sa koje stavke u budžetu bi se izdvoji­la sredstva za tu namjenu.

"Radi se o protivpravnoj odlu­ci. Takvo rješenje je politikantsko, „trese" ustavnu sta­bilnost i uređene odnose države i lokalnih zajednica. To je nevjerovatan stepen poli­tičke sebičnosti i isključivosti, kao i pravnog sljepila onih koji su podržali takvo rješenje",

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније