Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

30. 03. 2015. 19:20 >> 19:30
13

MILAČIĆ SAOPŠTIO

Crnoj Gori bi prijetnja mogla da bude Rusija

Crnoj Gori bi, ukoliko uđe u NATO, prijetnja mogla da bude Rusija, a država bi bila meta i za ostale centre u arapskom svijetu, smatra izvršni direktor Pokreta za neutralnost, Marko Milačić.

Pokret za neutralnost je, nakon višemjesečnih priprema, započeo kampanju "Proljeće neutralnosti" kako bi predstavio građanima ideju neutralnosti kao najracionalniji i najpravedniji spoljnopolitički put Crne Gore.

Milačić je danas, tokom Građanskog sata u CDT-ovom Info centru, kazao da se građani susreću za ozbiljnom i elitističkom kampanjom u ime članstva u NATO na koju se, kako je naveo, troše stotine i stotine hiljada eura.

"Imali smo priliku da čujemo nacionalnog koordinatora za NATO kako u pozdravnom spotu kaže da će razgovarati sa građanima ako se sretnu po kafićima i restoranima. To dovoljno govori o konceptu i prirodi te kampanje", kazao je Milačić, prenosi portal CDT-a.

On smatra da to sve ne bi bilo problematično "kada se ne bi trošile pare građana".

Na pitanje kako se finansira Pokret za neutralnost, Milačić je kazao da većinom troše svoj novac što, kako je naveo, pokazuje tragediju gdje se Crna Gora nalazi kao društvo.

"Ponosni smo što iza nas niko ne stoji. Na primjer, prijatelji su nam pozajmili kombi za kampanju. Sve smo odradili u nature", rekao je Milačić.

Članica Upravnog odbora Pokreta, Jovana Duković, rekla je da se u Crnoj Gori ne pravi jasna razlika između pojmova "nesvrstanost", "neutralizovanost" i "neutralnost".

"Neutralizovanost je samoproglašenje neutralnosti, što je slučaj Srbije i Moldavije. Mi se za takav koncept ne zalažemo. Mi ne želimo takvu Crnu Goru. Za neutralnost su važne garancije. Dakle, garancije Ujedinjenih nacija, Sjedninjenih Američkih Država, Kine, Evropske unije (EU)", objasnila je ona.

Duković je ocijenila da za Crnu Goru treba primarno stvoriti preduslove za kvalitetno pristupanje EU.

„Građani su slabo informisani članom 42 Lisabonskog ugovora koji kazuje da napad na jednu članicu EU znači napad na sve članice, koje su dužne da pomognu toj zemlji“, navela je ona.

Iz Pokreta za neutralnost su poručili da će se izboriti da se o pitanju NATO-a odlučuje na referendumu, po fer i demokratskim uslovima, bez zloupotreba.

Na pitanje zašto u Pokretu nijesu napravili studiju o troškovima neutralnosti, Milačić je kazao da je to ozbiljna studija.

"Slažem se da treba da je imamo, ali to košta, zato je već nemamo", objasnio je Milačić i najavio da će Pokret u maju izraditi studiju u neutralnosti u kojoj će biti precizni podaci o troškovima.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније