Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 04. 2015. 18:22 >> 18:16

SKUPŠTINA CG

Završena rasprava o naknadama za majke

Poslanici su završili raspravu o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđeno da bi žene koje rode troje i više djece imale pravo na materijalne naknade. Skupština će se o dopunama Zakona, koji je predložio poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović, izjasniti naknadno.

Većina poslanika su u raspravi podržali dopune Zakona, dok su predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) najavili da će biti uzdržani ili protiv.

Predstavnik DPS-a Zoran Jelić je kazao da predloženi Zakon nije u skladu sa Ustavom, jer je diskriminatorski prema ženama koje nijesu u radnom odnosu.

Poslanica teb stranke Nada Drobnjak je upozorila da nemaju mišljenje Odbora nadležnog za Budžet, da bi se utvrdili finansijski efekti.

Kako je predloženo, zaposlena žena koja rodi troje ili više djece imala bi pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

»Ovo pravo ima zaposlena žena koja rodi troje djece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno zaposlena žena koja rodi četvori ili više djece i ima najmanje 15 godina radnog staža«, kaže se u obrazloženju Damjanovića.

Precizira se da se to pravo ne može koristiti za vrijeme radnog odnosa i isključuje mogućnost istovremenog korišćenja prava na penziju.

»Za vrijeme korišćenja naknade korisnici imaju pravo na zdravstveno osguranje«, kaže se u dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Zakonodavni odbor jednoglasno je ranije ocijenio da je Predlog dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno da zaposlene majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu novčanu naknadu, u skladu sa Ustavom.

I Skupštinski odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje većinom glasova podržao je Predlog dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Predlog da zaposlene majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu novčanu naknadu je dobar, ali u ovogodišnjem budžetu nema novca za tu namjenu, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević.

Kovačević je podsjetila da je ovogodišnji budžet usvojen prije tri mjeseca i da novca u budžetu za tu namjernu nema, navodeći da i u Fondu postoji deficit.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније