Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 04. 2015. 19:19   >>  19:12 5

KRITIKE ZBOG IZJAVE

Mandić: Junker kao Čerčil

Ocjena predsjednika Evropske komisije, Žan Klod Junkera, da je impresioniran napretkom koji je ostvarila Crna Gora u pregovorima o pristupanju, otvoriće preispitivanje valjanosti spoljnopolitičkih ciljeva države kod ozbiljnih i odgovornih političkih subjekata, smatraju u Novoj srpskoj demokratiji (NOVA).

Prema riječima predsjednika te stranke, Andrije Mandića, zahvaljujući takvim porukama iz Brisela, podrška EU u Crnoj Gori značajno opasti.

"Sigurno da će početi i preispitivanja valjanosti spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore kod ozbiljnih i odgovornih političkih subjekata", naveo je Mandić.

Kako je kazao, izjava Junkera otvoriće postupak preispitivanja već uspostavljenog i definisanog reda poteza koji su imali opštu saglasnost svih relevantnih političkih činilaca.

"Sa druge strane, ta izjava može biti i korisna jer je Junker razuvjerio sve evrofile iz opozicionog kruga koji su mislili da će im vlast u Crnoj Gori mijenjati neko sa strane, a da se njihovo instaliranje na najvažnije državne funkcije obezbjeđuje upornim zaklinjanjem u bezgrešnost Brisela", ocijenio je Mandić.

Poruka Junkera, dodao je Mandić, prvenstveno je važna onima, izvan kruga premijera Mila Đukanovića, "koji su Brisel doživljavali kao sveto mjesto a briselsku administraciju kao bezgrešne, dalekovide političke mudrace kojima treba bez ikakve zadrške povjeriti sudbinu naše zemlje".

On je kazao da je nejasno zašto je Junker pristao da saopšti nešto što nema veze sa istinom i činjenicama.

To je, smatra on, izazvalo opravdano nezadovoljstvo među onima koji ne pristaju da se Crna Gora po pitanju sloboda i vladavine prava razlikuje od drugih u kojima je uspostavljena demokratija.

"Junkerovi potezi nas u ovom slučaju podsjećaju na ponašanje Vinstona Čerčila odmah nakon Drugog svjetskog rata, u trenucima dok Josip Broz u Sloveniji, bez suđenja i dokazane krivice, strijelja na desetine hiljada političkih protivnika", naveo je Mandić.

Podsjetio je da je, na upozorenje bliskog saradnika da će Tito u Jugoslaviji zavesti komunističku diktaturu i strahovladu Čerčil odgovorio "Šta se to vas tiče, nećete vi tamo živjeti".

Junker, smatra on, slijedi tu logiku i, kako je rekao Mandić, ne interesuje ga što je vlast u Crnoj Gori povezana sa organizovanim kriminalom, što vladaju diktatura i bezvlašće, što se kradu izbori, što je vlast opljačkala državu, što su ugrožena osnovna ljudska prava, što se ukidaju slobode, uništavaju tradicionalne vrijednosti Crne Gore i razara evropska država.

"Sada je za očekivati da iznenađeni javno progovore a razočarani i zbunjeni idealisti i zagovornici evropskih vrijednosti obavijeste građane što se to ustvari podrazumijeva pod stvarnim procesom evropskih integracija", smatra Mandić.

DF se, kako je rekao, već odredio, a predsjednik PZP-a Nebojša Medojević je u ime našeg političkog saveza javno zatražio odgovore na 14 ključnih pitanja koja jasno definišu žalosno stanje u kome se nalazi današnja Crna Gora.

"Ako su demokratskim državama Evrope neprihvatljivi diktatura i nedostatak vladavine prava, onda se od strane Evropske komisije ne smije poručivati da je to za Crnu Goru dobro", poručio je Mandić.

Kako je kazao, Nova je ponosna što se još jednom pokazuje ispravna politika te stranke i DF-a da treba uvijek da budu sa građanima čiju sudbinu, kako je kazao, u potpunosti dijele.

"Zato su protesti najefikasniji način da se u Crnoj Gori dođe do promjena, jer nada nema pravo ni u koga, do u Boga i u svoje ruke. Sve drugo je najobičnije politikantstvo, sanjarenje, fantaziranje i namjerno zaobilaženje realnog, očajnog stanja u kome se nalazi Crna Gora", zaključio je Mandić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније