Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 04. 2015. 13:08   >>  13:01 3

LIDERI U REGIONU

Najviše političara po glavi stanovnika

U Crnoj Gori do sada je zvanično registrovano 59 političkih partija, po čemu je ova država vodeća u regionu po broju političara i partija po glavi stanovnika. U prva četiri mjeseca 2015. osnovano je pet novih partija, a kako trenutno stoje stvari na političkoj sceni Crne Gore, trend osnivanja novih partija će biti nastavljen.

Od ukupno 59 registrovanih partija, njih 46 su aktivne, među kojima 18 parlamentarnih. Za finansiranje političkih partija građani godišnje plaćaju gotovo pet miliona eura, što je skoro procenat budžeta Crne Gore.

Trend osnivanja političkih partija u Crnoj Gori već godinama postoji. Nove partije formiraju se uglavnom unutar opozicionog bloka. Tako je od početka 2015. godine osnovano pet novih političkih subjekata. Nakon raskola u Pozitivnoj Crnoj Gori, dva poslanika te partije su krenula u osnivanje Građanskog pokreta, koji je kasnije dobio naziv Ujedinjena reformska akcija (URA).

Zbog neslaganja sa politikom Demokratskog fronta (DF), bivši lider ove grupacije Miodrag Lekić osnovao je politički subjekt DEMOS. Janko Vučinić, nekadašnji vođa sindikata željezare Nikšić, osnovao je u februaru Radničku partiju. Nekadašnji funkcioneri Socijalističke narodne partije Milan Knežević i Predrag Bulatović formirali su krajem marta Demokratsku narodnu partiju (DNP), dok je u nedjelju, Aleksa Bečić, kandidat SNP-a za gradonačelnika Podgorice na izborima u maju 2014.godine, formirao Demokratsku Crnu Goru.

Politički analitičar Vladimir Jovanović, u izjavi za Anenciju Anadolija kaže da više političkih partija omogućava da se građanin stavi u središte.

"U višepartijskom sistemu, kakav je u Crnoj Gori, osnivanje političke partije se uglavnom doživljava kao stvar prestiža. Upravo zbog ovakve percepcije političkih partija, imamo veliki broj istih koje postoje samo na papiru, u želji da nekada u određenim okolnostima postanu dio političke elite kao najuticajnije u hijerarhiji moćnih. Ipak, trend koji je zastupljen u Crnoj Gori zadnjih godina i koji se odnosi na osnivanje političkih partija od strane pojedinaca koji su već u određenoj mjeri prepoznati kao dio političke elite je svakako trend koji se u višepartijskom sistemu mora pozdraviti", kaže Jovanović.

On ističe da je ipak zabrinjavajuće to što se nove partije formiraju samo unutar opozicionog bloka.

"Više političkih partija na političkoj sceni Crne Gore omogućava da se građanin stavi u središte, jer se za njegov glas vodi borba između sve većeg broja političkih partija, i to je suština demokratije. Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica što se formiranje partija uglavnom odvija u opozicionom bloku, što ukazuje na to da partije u opoziciji imaju krajnje konzervativne stavove koji ih sputavaju prema političkim i partijskim reformama, a koje su od velikog značaja za stvaranje demokratske Crne Gore na putu ka Evropskoj Uniji“, kaže Jovanović.

Za osnivanje partije potrebno 200 potpisa

U Crnoj Gori je za osnivanje političke partije potrebno sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625 hiljada, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 470 hiljada, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Poređenja radi, u Hrvatskoj na 3,8 miliona birača ima 143 stranke, dok u Srbiji, na 6,7 miliona birača, postoji nešto više od stotinu partija. U Bosni i Hercegovini, na 3,2 miliona birača ima oko 145 partija.

Dugogodišnji novinar i dobar poznavalac političkih prilika u Crnoj Gori Mustafa Canka, vjeruje da mnogi ulaze u politiku, nebi li ostvarili neku korist.

"Jednom prilikom je jedan crnogorski političar kazao da je „u Crnoj Gori politika najveći biznis“. Broj političkih partija svjedoči o tome. I zaista, najveći broj ovdašnjih stranaka radi po principu dioničkih društava. To se najbolje vidi na lokalu, gdje politika, tačnije sitno politikanstvo, najviše dolaze do izražaja. Sa dva mandata, a nerijetko i jednim, odnosno sa oko 400 glasova, možete biti faktor u nekom gradu“, smatra Canka.

Formiranje novih partija, po njegovom mišljenju, dovešće do rasčišćavanja političke scene.

"Čini mi se da su nove partije, koje su nedavno formirane, novi kvalitet na političkoj sceni ove države. Zato je ovo stanje, koliko ja mogu da procijenim, tek trenutna nestabilnost koja će dovesti do uspostavljanja trajnije stabilnosti. Prije svega u opoziciji. Sljedstveno tome, moraće da dođe do promjene i u vlasti. Najprije u Socijaldemokratskoj partiji (SDP)", ističe Canka.

Nove partije su stvar neophodnosti

Da je formiranje novih partija u Crnoj Gori nužnost, mišljenja je Dritan Abazović, bivši poslanik Pozitivne Crne Gore. On je nakon izlaska iz ove partije učestvovao u formiranju Građanskog pokreta, čije interese sada zastupa u Skupštini Crne Gore.

"Proces formiranja novih partija u Crnoj Gori nije loša pojava. To je stvar neophodnosti, nešto što je nametnuo trenutak. Pitanje koje se postavlja jeste koliko će ti novi subjekti donijeti kvaliteta i da li će to omogućiti da se u Crnoj Gori kristališe alternativa? Kao jedan od osnivača Građanskog pokreta URA, siguran sam da se već sada dobio kvalietet više u opoziciji i po prvi put je jedan subjekt sastavio Vladu u sjenci, okupio bivše istaknute ličnosti, ljude iz akademske zajednice, tako da očekujem da na narednim izborima to građani prepoznaju", kazao je za Agenciju Anadolija Abazović.



Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније