Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 04. 2015. 12:40 >> 21:15
17

ĐUKANOVIĆ OCIJENIO

Opozicija bezočno sumnjiči EU zvaničnike

Premijer Milo Đukanović ocijenio je da predstavnici opozicije u Crnoj Gori "bezočno sumnjiče i kritikuju najviše zvaničnike u Briselu", zato što, kako je rekao, afirmišu napredak naše zemlje u EU integracijama. Đukanović nije želio da komentariše aferu "Depeša", navodeći da bi to trebalo prepustiti ministru vanjskih poslova i evropskih integracija, Igoru Lukšiću.

On je ocijenio i da mu nije poznato tako nešto u političkoj praksi, poručujući da takvi potezi političkih protivnika ne smiju da budu smetnja na daljem evropskom putu.

Komentarišući navode, kako je rekao, "dežurnih tumača i kritičara" stavova Brisela, Đukanović je rekao da je to ponašanje logičan nastavak njihovog moralnog i političkog posrnuća.

Intenzivno voditi dijalog i narednih mjeseci

"Kad već nijesu, služeći se najčešće denunciranjem sopstvene države, da dobiju naklonost na najvišim adresama EU i NATO, sada bezočno sumnjiče i kritikuju najviše zvaničnike u Briselu zato što afirmišu napredak njihove zemlje. Ne znam sličan primjer u svijetu", poručio je Đukanović na premijerskom satu.

On je, na pitanje poslanika DPS-a Milutina Simovića koje su to najznačajnije poruke sa susreta koje je nedavno imao sa najvišim zvaničnicima Evropske unije i NATO-a, rekao da su decidni stavovi da EU ostaje privržena ideji evropske budućnosti Crne Gore. On je rekao da se svako normalan, ko sebi i svojoj porodici želi dobro, raduje pozitivnim porukama iz Brisela.

On je ocijenio da to govori da je Crna Gora na nepovratno stabilnom putu, navodeći da je našoj zemlji upućena ohrabrujuća poruka od strane NATO i EU zvaničnika.

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Crna Gora primjer države koja na osnovu svojih djela pokazuje posvećenost integracijama u Alijansu i njenim vrijednostima. Nazivajući našu zemlju prvakom u regionalnoj saradnji, on je pozdravio suštinske reforme koje smo ostvarili, ocijenio da se intenzivirani i fokusirani razgovori sprovode uspješno, i pohvalio dosadašnje rezultate", rekao je Đukanović na današnjoj sjednici parlamenta, posvećenoj premijerskom satu.

Evidentan pad stope kriminaliteta

Premijer je rekao da je ponovljeno da je Crna Gora prva u redu za članstvo u NATO-u

"Intenzivan dijalog sa saveznicima biće nastavljen i narednih mjeseci, kad očekujemo posjetu Stoltenberga našoj zemlji", rekao je Đukanović, navodeći da je zajedničko mišljenje da bi poziv Crnoj Gori u NATO bio snažan impuls regionu.

Na pitanje predsjednika Pozitivne Crne Gore, Darka Pajovića, "šta čini i šta će učiniti kako bi se broj nerasvijetljenih ubistava smanjivao, a ne povećavao”, premijer je rekao da se na tu temu već nekoliko puta govorilo u parlamentu. Premijer navodi da podaci ukazuju na evidentan pad stope kriminaliteta u zemlji.

"Ove činjenice su potvrđene su kroz izvještaje naših evropskih partnera", smatra Đukanović.

Premijer podsjeća da je prema podacima Uprave policije, u periodu od 1992. do kraja 2014. godine, od ukupnog broja ubistava riješeno 91,5 odsto.

"Dakle, od 504 riješen je 461 slučaj. Takođe je broj počinjenih ubistava u Crnoj Gori u opadanju, s izuzetkom za 2014. godinu.Podaci pokazuju da je u 2011. registrovano 21 ubistvo, od kojih je rasvijetljeno 19. U 2012. bilo ih je 16, a rasvijetljeno je 15. Tokom 2013. godine bilo je 9 ubistava, rasvijetljeno je sedam, dok je 2014. godine počinjeno 18 ubistava, a rasvijetljeno je 14. Od početka 2015. godine bile je šest ubistava, od kojih je rasvijetljeno pet", saopštio je premijer.

Navedeni podaci, kako je rekao, pokazuju na visok stepen razriješenosti ubistava.

"Nažalost još nema saznanja koja bi uputila na počinioce jednog broja krivičnih djela ubistva. Vjerujem da svi zbog toga osjećamo nelagodu i odgovornost", ocijenio je premijer.

Nakon premijerovog odgovora, Pajović je rekao da je odgovornost Đukanovića "jako velika". Navodi da je riječ o periodu od 25 godina, ističući da bi trebalo podstaći državnog tužioca da se pozabavi neriješenim ubistvima.

"Mislim da je to jako dobrodošlo. Suština su rezultati, pitanje odgovornosti i potreba građana da znaju što se desilo i da izvedemo pred lice pravde oni koji su to uradili", kazao je Pajović.

Premijer mu je odgovorio da je njegova odgovornost nepobitna, navodeći da je njegovo zalaganje da se diferencira ko nosi svoj dio odgovornosti.

"Predsjednik vlade, zajedno sa vladom, mora biti vrlo inicijativan, da predlaže izmjene propisa, kao što smo radili juče kroz izmjene Krivičnog zakonika", rekao je Đukanović.

On smatra i da je dobar dio neriješenih ubistava posljedica "postojanja ozbiljnih kriminalnih grupa u regiona", koji nastavljaju, kako je rekao, svoje obračune.

"Mislim da se i danas događa obračun kriminalnih grupa koje vode nemiosrdnu bitku za prestiž u obavljanju nezakonitih poslova u regionu zapadnog Balkana", zaključio je Đukanović.

"Depešu" da komentariše Lukšić

Lidera SNP-a Srđana Milića zanimalo je koliko je građana platilo porez na nepokretnosti, a da nijesu bili upisani kao vlasnici već kao korisnici. Đukanović je Milića uputio da je adresa za te podatke jedinica lokalna samouprave. 

Na dopunsko pitanje Milića o aferi "Depeša", Dukanović je rekao da da bi to trebalo prepustiti ministru vanjskih poslova i evropskih integracija, Igoru Lukšiću.

"Nije uloga predsjednika da supstituiše vladu i sistem, nego da odgovara na onaj dio pitanja koji pripadaju predsjedniku vlade. Živim u uvjerenju da sam otvoren za dijalog svih ovih godina, da vjerovatno niko ni približno nije učestvovao u toliko dijaloga. Sugerišem da pokušamo da dijaloge vodimo sa onima koje smo u sistemu zadužili da budu odgovorni za vaše pitanje. Tako da pretpostavljam da će ministar Lukšić imati šta da kaže na ovo vaše dopunsko pitanje", rekao je Đukanović lideru SNP-a, Miliću.

Premijer je, odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a, Izeta Bralića, o planovima Vlade oko ravnomjernog opremanja škola i obrazovnih ustanova u državi, rekao da Ministarstvo prosvjete kontinuirano ulaže sredstva za poboljšanje uslova u obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

On je istakao da sve škole u zemlji imaju obezbijeđeno uredno snabdijevanje strujom, te da su uređena školska dvorišta i tereni. Premijer je rekao da se ne smije dozvoliti da imamo "ijedno područno odjeljene koje nema riješen problem mokrog čvora".

Pljevljaci da se nigdje ne sele

Poslanik Novica Stanić pitao je premijera o ekološkim problemima Pljevalja, grada u kojem je, kako navodi, zatrovanost vazduha, vode i zemljišta dostigla dramatične razmjere. Đukanović mu je odgovorio da se problem zagađenja najsjevernijeg crnogorskog grada može riješiti jedino toplifikacijom, što je, kako je ponovio, predviđeno izgradnjom Drugog bloka Termoelektrane.

Na opasku Stanića da bi Pljlevljaci, nakon odgovora Đukanovića, trebalo da se isele iz tog grada, premijer je rekao da je to klasično politikanstvo. Istakao je da Pljevljaci imaju bolju prosječnu platu nego Podgoričani, kao i resurse, zbog čega im ne bi savjetovao da se igdje sele.

Demokratski front bojkotovao je premijerski sat zbog činjenice da, kako su obrazložili, afera Snimak nije dobila politički i pravosudni epilog i Đukanovićevog stava da je to završena priča.

Igor Pejović

 

Prilog Mile Vuković, TVCG:

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније