Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 04. 2015. 08:06 >> 08:03
11

KOLM SMATRA

Premijer da se oslobodi neefikasne administracije

Premijer Milo Đukanović trebalo bi da, osim što kritikuje neefikasnu administraciju, preduzima korake da je se oslobodi, saopštila je direktorka Austrijskog ekonomskog centra, Barbara Kolm.

Ona je komentarišući nedavnu izjavu Đukanovića da neefikasna administracija koči ekonomski razvoj, kazala da se neefikasne administacije treba osloboditi.

“Treba smanjiti broj zaposlenih, ali se tu postavlja pitanje da li Zakon o radu dozvoljava da neefikasne lako otpustite”, rekla je Kolm Pobjedi.

Kolm, koja je učestvovala na “Free market road show” koji je održan na Univerzitetu Donja Gorica (UDG), dodala je da je fleksibilan i konkurentan zakon o radu preduslov za ekonomski i razvoj preduzetništva.

Ona je navela da Italija i Francuska imaju problem zato što njihovi zakoni o radi nijesu konkurentni, jer imaju mnogo benefita za zaposlene i glomaznu administraciju i guše biznis.

Neefikasnoj administraciji, kako smatra Kolm, treba limitirati zadatke.

“Treba stalno postavljati pitanje šta je stvarno zadatak države, a šta može da se odradi kroz privatizaciju. Kada u kontinuitetu preispitujete regulative obavezno identifikujete stvari koje treba izbaciti”, navela je Kolm.

Pravila koja važe za privatni sektor, kako smatra, treba da važe i za javnu administraciju.

Ona je dodala da ne poznaje do kraja birokratiju u Crnoj Gori, ali da je sigurno da za privlačenje investicija potrebna mala i efikasna administracija i transparentnost u radu.

Komentarišuci ocjene da Vlada treba da promijeni ekonomski model i napravi blagi zaokret od liberalne ekonomije, Kolm je saopštila da je jedini dokazani razvojni model liberalno slobodno tržište.

“To je jedini pravi put uspješnog razvoja. Singapur ne bi bio tako uspješna zemlja da nije slijedio put slobodnog tržišta, konkurencije, niskih poreza, borbe protiv korupcije”, kazala je Kolm.

Na pitanje da li crnogorska Vlada dovoljno stimuliše preduzetništvo, Kolm je rekla da nije do detalja upoznata sa situacijom, ali da je Vlada koja daje prednost slobodnom tržištu na korak ka tome da podrži biznis.

“Zakon o radu, odnosno uslovi za otpuštanje i zapošljavanje treba da budu takvi da ne predstavljaju barijeru. Akcenat staviti na ekonomske i individualne slobode, što manje regulative, malu i efikasnu vladu, vladavinu prava. Čvrsta valuta je takođe, veoma važna”, ocijenila je Kolm.

Biznis se u Crnoj Gori žali na česte promjene propisa, a Kolm smatra da nije dobro ako se poreski zakoni mijenjaju u kontinuitetu.

“Neophodan je jednostavan poreski sistem, a idealna bi bila jedinstvena i što niža poreska stopa ,koja se dugo necće mijenjati”, saopštila je Kolm.

Prema njenim riječima, važno je da Crna Gora vuče pametne poteze, da se drži investitora i poslova u svojoj zemlji, a ne da se prikloni redistribuciji iz Brisela.

Crnu Goru, kako je ocijenila, čeka svijetla ekonomska perspektiva.

Na pitanje da li je ta perspekriva zagarantovana bez obzira da li je u Evropskoj uniji (EU) ili ne, Kolm je rekla da smatra da je bolja van EU.

“Imaćete veću slobodu da radite ono što je neophodno sa biste bili uspješni”, objasnila je Kolm.

Komentarišuci uvođenje naknade od sedam centi na cijenu goriva zbog finansiranja autoputa i vrhunskog sporta, Kolm je kazala da to generalno opterećuje i građane i biznis.

“Investicije u infrastrukturu su jako važne, ali preporučujem da se finansiraju iz privatnog sektora, a ne od javnog novca”, kazala je Kolm.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније