Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 04. 2015. 12:15 >> 12:32
23

IZVORI IZ VLADE, ANB-A

Milačić: Ja sam dostavio depeše

Izvršni direktor Pokreta za neutralnost Crne Gore Marko Milačić, kaže da je on dnevnom listu "Dan" dostavio diplomatske depeše. Dokument je, kako navodi u izjavi za medije, dobio od nekoliko izvora, iz ANB-a, Savjeta za NATO na čijem je čelu Milo Đukanović i iz same Vlade.

"Izvori su kredibilni, i svi, do jednoga, nalaze se na visokim pozicijama u sistemima u kojima rade. Identitet izvora neće, niti smije biti objavljen, zarad njihove lične bezbjednosti", napisao je Milačić.

On demantuje navode da su dokumenta neautentična, kako se u više navrata moglo čuti.

"Dokumenta su potpuno autentična i originalna, i prije nego su dostavljena glavnom uredniku lista "Dan" Nikoli Markoviću, Pokret za neutralnost je do detalja i sa više strana provjerio njihovu autentičnost. Dokumenta su, takođe, valjano interpretirana u dnevniku "Dan", što je lako utvrditi prostim uvidom u njih i upoređivanjem sa objavljenim tekstovima", navodi Milačić.

On kaže i da povjerljiva dokumenta nijesu, dio partijskih sukoba, već je, kako ističe, riječ o klasičnom "curenju iz srca cijelog sistema", a to, uz ostale provjere, slikovito prikazuje i podatak da se sva dukumenta ne tiču samo ministra vanjskih poslova.

"Istraživanje javnog mnjenja koje je uradila agencija IPSOS, za potrebe Vlade, koje je Vlada kasnije falsifikovala i smanjila broj protivnika NATO integracija za 11 procenata(!), dokument je koji se tiče direkno vrha Vlade. Uz to, interni dokumenti koji će tek biti objavljeni takođe pokazuju, da nije riječ samo o ministru Lukšiću", tvrdi Milačić u izjavi za medije.

On kaže da povjerljiva dokumenta ne potiču iz jednog izvora.

"Dokumenta sam dobio od nekoliko izvora, u posljednjih nekoliko mjeseci - iz ANB-a, savjeta za NATO na čijem je čelu Milo Đukanović i iz same Vlade. Izvori su kredibilni, i svi, do jednoga, nalaze se na visokim pozicijama u sistemima u kojima rade. Identitet izvora neće, niti smije biti objavljen, zarad njihove lične bezbjednosti", navodi Milačić u izjavi za medije.

Milačić navodi da su dokumenta pokazala da naša Vlada, diplomatija i službe rade isključivo u partijskom intresu.

"Intresu male grupe ljudi na vlasti. Drugim riječima: interna komunikacija najviših državnih funkcionera sa međunarodnim faktorom se falsifikuje i lažno – u ovom ili onom obimu – interpretira zarad manipulisanja javnosti. Motiv za doturanje dokumenata javnosti je samo jedan: potreba i obaveza da javnost bude upoznata sa manipulacijama funkcionera koji su plaćeni od novca poreskih obveznika. Želja ljudi, izvora koji su dali podatke, pokazuje da je i u njihovim redovima stvoreno ogromno nezadovoljstvo ovakvim metodom rada najviše državne vlasti - iza leđa građana Crne Gore", navodi Milačić.

Curenje podataka na najbolji mogući način, kaže Milačić, demonstrira koliko je Vlada, kako ističe "nesposobna da štite ono što oni smatraju za državni intres".

"Pokret za neutralnost će, kako je i najavio, početkom sedmice podnijeti tužbu protiv Ministartsva vanjskih poslova i ministra Lukšića koji je u jednoj od depeša brutalno, na stranoj teritoriji, denuncirao nevladine organizacije koje se protive ulasku u NATO savez. Pozivamo Vrhovnog državnog tužioca, prije svega zbog funkcije koju zauzima, da nas pozove i da mu prezentujemo naša saznanja. Riječ je tek o početku i ovakvih stvari će biti sve više", zaključio je Milačić.

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније