Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 04. 2015. 17:02 >> 21:59
12

PRIPADA CRNOJ GORI

Komisija BiH: Odustati od Sutorine

Ustavnopravna komisija je, na današnjoj sjednici, većinom glasova preporučila Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da ne usvoji Rezoluciju o Sutorini kojom se tražilo da Crna Gora to područje vrati BiH.

Rezoluciju o Sutorini podržao je jedino zastupnik Momčilo Novaković (PDP-NDP), dok su ostali članovi komisije bili protiv, uz jedan uzdržan glas. Time je komisija i zvanično usvojila zaključak kojim se predlaže Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da na sjednici koja će biti održana u srijedu ne usvoji Rezoluciju o Sutorini, koju je predložio zastupnik Denis Bećirović.

U raspravi koja je prethodila usvajanju ovog zaključka istaknuto je da da je ovo pitanje stvorilo niz problema za BiH, pri čemu je najvidljiviji činjenica da BiH nema ambasadora u Crnoj Gori, kao ni Crna Gora u BiH.

Damir Arnaut (SBB) predložio je zaključak da se od Predsjedništva BiH zatraži da nastavi i okonča pregovore s Crnom Gorom kako bi BiH dobila barem jednu granicu koja nije sporna. On je istakao i da su iz ozbiljnih međunarodnih institucija stigla upozorenja da bi usvajanje rezolucije kojom se traži povraćaj Sutorine bilo štetno za BiH. Njegov prijedlog nije usvojen jer su ostali članovi komisije smatrali kako se sada treba izjasniti o Rezoluciji dok će Predsjedništvo i bez instrukcija nastaviti da radi svoj posao.

Momčilo Novaković je rekao kako je očigledno da postoje dva suprotna stava, a bilo je primjetno da su čak i pojedini stručnjaci mijenjali mišljenje. Ipak, istakao je kako njega nijesu uvjerili da BiH nema šanse da putem arbitraže vrati Sutorinu te je stoga odlučio da podrži Rezoluciju o Sutorini.

Lazar Prodanović (SNSD) rekao je kako je BiH bespotrebno gubila vrijeme raspravljajući o teritoriju susjedne zemlje te je dodao da BiH nema nikakve šanse ako bi došlo do arbitraže jer Sutorina nije bila u posjedu BiH u vrijeme kada je BiH postala nezavisna.

Šefik Džaferović (SDA) je rekao kako smatra da je dobro što je ovo pitanje otvoreno i osvijetljeno sa svih strana. Ipak, smatra kako BiH nema pravni osnov da traži povraćaj Sutorine mada je istorijski kontekst na strani BiH.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније