Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 05. 2015. 18:18   >>  20:03 11

PORUČIO ĐUKANOVIĆU

Štajnmajer: Da su svi kao Crna Gora

Odnosi Crne Gore i Njemačke su u odličnoj i opuštenoj fazi, ocijenili su danas, u Berlinu, crnogorski premijer Milo Đukanović i šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer. “Crnu Goru uvijek potenciram kao uspješan primjer u regionu i htjeli bi vidjeti više primjera kao što je Crna Gora”, rekao je Štajnmajer.

Šef njemačke diplomatije je izrazio zadovoljstvo zbog prilike za susret sa premijerom Đukanovićem, naglasivši uspjeh integracionih procesa Crne Gore i potvrdivši snažnu podršku Vlade Njemačke tom strateškom spoljno-političkom cilju naše zemlje.

Đukanović je ukazao na značaj nastavka integracionog procesa za cijeli region i njegovu stabilnost.  “Integracija je put jačanja stabilnosti regiona i zato je važno sačuvati politiku otvorenih vrata. To je važno i za Evropu i za stabilnost Balkana”, rekao je Đukanović.

Sagovornici su razgovarali i o regionalnim prilikama i razvoju Berlinskog procesa, koji predstavlja snažan impuls razvoju i povezivanju regiona sa EU.

 

Đukanović u Bundestagu: Daleko odmakli u integracijama

Crna Gora je daleko odmakla u ostvarivanju svojih strateških ciljeva – integracijama u EU i NATO, kazao je naš premijer, obraćajući se danas članovima Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga. Saopštivši njemačkim parlamentarcima da su reforme naš najvažniji državni i nacionalni interes, Đukanović je naglasio da smo intenzivirali aktivnosti u susret očekivanom pozivu za NATO do kraja ove godine. “To je sudbinski važno i za proces evropske integracije Crne Gore. Mi smatramo da članstvo u NATO ima i regionalni, i daleko širi značaj. To je važno i za Evropu, kao i za samu Alijansu. Predano radimo, i vjerujemo da je naš optimizam za dobijanje poziva opravdan”, kazao je crnogorski premijer.

Podsjetivši da je danas Crna Gora lider u integracijama u regionu, Đukanović je naglasio da smo u očekivanju poziva za NATO do kraja godine, sa 18 otvorenih pregovaračkih poglavlja za članstvo u EU, od kojih su 2 privremeno zatvorena. Država s najdinamičnijom ekonomijom na Zapadnom Balkanu, iako je bila među najnerazvijenijim jugoslovenskim republikama. Uvažena od susjeda, i na međunarodnoj sceni, država koja stabilno gradi svoj građanski i evropski indentitet, rekao je Đukanović, predstavljajući crnogorsku zbilju njemačkim parlamentarcima.

“Od izuzetne je važnosti što je i cijeli region na evropskom kursu. Berlinski proces koji je u avgustu prošle godine inicirala kancelarka Merkel snažan je podsticaj i ohrabrenje za proevropske snage na Zapadnom Balkanu. Drago mi je što je naše viđenje značaja infrastrukturnog povezivanja balkanskih država, i konekcije na evropske koridore, prezentirano na sastanku u Berlinu, prepoznato u politici Evropske Komisije za region Jugoistočne Evrope”, kazao je crnogorski premijer i dodao da je to demonstrirano na nedavnom sastanku predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana u Briselu.

Crna Gora, kako je kazao, zagovara održive i kvalitetne projekte koji će povezati region, unaprijediti infrastrukturne veze sa Evropom, i omogućiti i bolju međusobnu saradnju, a uvjeren je i da će avgustovski sastanak u Beču rezultirati konkretnim odlukama, i time potvrditi kredibilitet politike proširenja EU, i osnažiti naša evropska nadanja.

Đukanović je ukratko predstavio i konkretne rezultate koje u Crnoj Gori ostvarujemo u reformskim i integracionim procesima, što, kako je kazao, smatramo jedinstvenom cjelinom, a pitanje vladavine prava doživljavamo prevashodno kao imperativ i pretpostavku ukupnog društvenog razvoja.

“Zato smo prioritetno posvećeni izgradnji stabilnih institucija, unapređenju pravne države, time i razvoju demokratije”. Đukanović je naveo da je malo zemalja koje su, kao Crna Gora, za kratko vrijeme sveobuhvatno izmijenile system vladavine prava, ilustujući tu ocjenu da su, nakon promjene Ustava, za proteklih godinu dana, usvojili i unaprijedili 34 zakonska akta samo iz oblasti vladavine prava.

“Svjesni da je pred nama teža faza – implementacije. Spremni smo za nju”, rekao je premijer.

Kako je kazao, u pravosudnoj reformi postigli smo najbolje rezultate u region.

“Izgradnju adekvatnog normativnog okvira kontinuirano pratimo jačanjem postojećih i osnivanjem novih institucija gdje je potrebno”, kazao je Đukanović.

Crna Gora će, kako je saopštio, u skladu s rokovima iz akcionih planova za poglavlja 23. i 24. do juna dobiti novog specijalnog tužioca, i tim tužilaca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Radi se i na uspostavljanju specijalnog odjeljenja pri Višem sudu u Podgorici za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina, kao kompatibilne institutucije specijalnom tužilaštvu. Istovremeno, u Upravi policije je u toku i formiranje specijalizovanih policijskih jedinica za finansijske istrage, krijumčarenje i ilegalne migracije, koje će, takođe, biti podrška specijalnom tužiocu. U narednim mjesecima, Crna Gora će osnovati i novu Agenciju za sprečavanje korupcije s proširenim ovlašćenjima, kao i Kancelariju za upravljanje oduzetom imovinom. Time ćemo zaokružiti set novih institucija potrebnih za djelotvorniju borbu protiv ovih pojava. Uporedo, radićemo na stalnoj edukaciji u već postojećim organima.

Đukanović je članovima Odbora Bundestaga saopštio id a je, prema najnovijim istraživanjima Freedom House, Crna Gora u pogledu medijskih sloboda najbolje rangirana država Zapadnog Balkana. Nalazi se na 79. mjestu, među 199 država koje su ocjenjivane.

“U potpunosti smo posvećeni i završetku svih sudskih procesa napada na novinare iz prethodnog perioda”, kazao je premijer.

Što se tiče evropskih integracija, kako je kazao, znamo da će mnogo više vremena i napora trebati za pregovarački proces sa EU.

Kao mala zemlja i mala populacija logično je da se susrijećemo sa ograničenim kapacitetima, priznao je Đukanović, al ii naglasio da su, istovremeno, to ti kapaciteti sa kojima smo postigli sve dosadašnje uspjehe.

“Izgradili smo i unaprijedili pregovaračku strukturu s više od 1300 eksperata. Od tog broja 30% su predstavnici civilnog sektora. Zato se proces pregovora Crne Gore smatra najotvorenijim od svih dosadašnjih. Okosnicu svih naših aktivnosti čine poglavlja 23. i 24. Svjesni smo da progres i u drugim poglavljima zavisi od napretka vladavine prava. Očekujemo u junu nastavak dobre prakse otvaranja novih poglavlja, što će značiti novi podstrek za nove reforme”, kazao je Đukanović danas u Berlinu.

Govoreći članovima Bundestagovog Odbora za evropske poslove, Đukanović je naglasio da Crna Gora ostaje posvećena Zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU.

“Imamo stopostotnu usaglašenost sa njenim stavovima. Ostvarili smo gotovo potpunu usklađenost i s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti. Mi vjerujemo da političko rješenje krize u Ukrajini nema alternativu. Zato smo se bez kolebanja pridružili svim stavovima EU”.

Zaključujući obraćanje, Đukanović je naglasio kako je Crna Gora istrajna u namjeri da demokratske reforme uspješno i efikasno okonča.

“Ali isto tako svjesni da Crna Gora i druge zemlje aspiranti svoje obaveze na putu ka EU i NATO mogu ispuniti jedino uz podršku, razumijevanje i pomoć svojih evropskih partnera. U tome posebno važnu ulogu imaju ključne zemlje kao što je Njemačka. Mi ne zaboravljamo da je Njemačka važan dio svih naših dosadašnjih uspjeha”, kazao je crnogorski premijer danas u Bundestagu. 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније