Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 05. 2015. 09:26 >> 09:29
13

ŠTAJNMAJER PORUČIO

Lično ću se angažovati da dobijete poziv

Njemačka, podržava članstvo Crne Gore u NATO,a ministar vanjskih poslova te države Frank - Valter Štajnmajer, nakon razgovora sa premijerom Milom Đukanovićem saopštio je da će se lično angažovati, kako bi Crna Gora na kraju godine dobila poziv za članstvo u NATO.

Trenutno se Crna Gora o otvorenim pitanjima konsultuje sa NATO partnerima u okviru "intenziviranihi fokusiranih razgovora". Ukoliko ovi razgovori budu tekli pozitivno, Štajnmajer je rekao da ce se lično angažovati, kako bi ministri inostranih poslova NATO-a na kraju godine uputili Crnoj Gori poziv za članstvo u NATO, saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Kako se navodi u saopštenju fokus razgovora Štajnmajera i Đukanovića je bio na bilateralnim odnosima dviju zemalja, kao i na evroatlantskoj budućnosti zapadnog Balkana i članstvu Crne Gore u NATO.

"Na zajedničkoj konferenciji za štampu, na početku posjete, ministar vanjksih poslova Štajnmajer opisao je odnose između Njemačke i Crne Gore kao "žive i aktivne" : kazao je da se radujeprodubljivanju bilateralnog dijaloga između dvije zemlje", navodi se u saopštenju njemačkog ministarstva.

I regionalna saradnja je igrala važnu ulogu u političkim razgovorima Štajnmajera i Đukanovića. Štajnmajer je istakao da je Njemačkoj veoma stalo do evroatlantske budućnosti zapadnog Balkana:

„Njemačka je posvećen partner kada je u pitanju podrška zemljama Regiona na putu ka evro - atlantskim integracijama i promovisanje saradnje između samih zemalja Regiona. U tom pogledu, cijenimo Crnu Goru kao važnog i konstruktivnog partnera“.

Njemački ministar vanjskih poslova je dodao da svom sagovorniku želi da Crna Gora napreduje u pregovorima o pristupanju sa EU i u sprovođenju neophodnih unutrašnjih reformi. Na vanjsko-političkom planu, Crna Gora je u kontekstu ukrajinske krize pokazala svoj jasan kompas evropskih vrijednosti, kazao je on.

Đukanović je zahvalio Štajnmajeru na njemačkoj podršci u promociji demokratske stabilnosti u Crnoj Gori i Regionu. I ekonomska saradnja između dvije zemlje se trajno poboljšala u posljednjih nekoliko godina kroz direktne investicije njemačkih firmi.

"Budućnost zapadnog Balkana leži u regionalnoj integraciji ", dodao je crnogorski premijer. Crna Gora će ispuniti svoje obaveze u kontekstu pristupanja EU i nada se skorom članstvu u NATO. " Crna Gora je danas stabilan i dinamičan garant zapadnih vrijednosti u regionu ", kazao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније