Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 05. 2015. 20:15 >> 20:15
1

SERVER OCJENJUJE

Članstvo u EU i NATO-u dostižni za CG

Članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u za Crnu Goru dostižni su u roku, ne dužem od nekoliko godina, kaže za TVCG kaže balkanolog Danijel Server. Njegov američki kolega Januš Bugajski kaže da ekonomski ključ Crne Gore leži u turizmu i još nekoliko industrijskih grana, poručujući da ima još dosta toga da se uradi, od jače borbe protiv korupcije do privlačenja novih investitora, naročito evropskih, a ne ruskih.

U specijalnoj emisiji TVCG povodom devet godina nezavisnosti politički analitičar i balkanolog Danijel Server podsjeća kako je premijer Milo Đukanović na nekom od prvih putovanja u SAD, devedesetih godina jasno dao do znanja Amerikancima da je spreman da svoju zemlju usmjeri u pravcu demokratije i evropskih kretanja.

"To smo veoma cijenili. Milošević je još bio na vlasti, mastilo na Dejtonskom sporazumu jedva da se bilo osušilo, problemi na Kosovu su tek predstojali. Taj prilično mladi lider se pojavio i rekao - Znam kuda želi da ide moja država", prisjeća se Server.

Potpredsjednik vlade Slovačke Miroslav Lajčak kaže da mu je Havijer Solana 2006. godine, kada se glasalo za nezavisnot Crne Gore, kazao da ga interesuje rezultat, već proces. Proces mora da bude legitiman i neosporiv.

Devet godina nakon nezavisnosti, Crna Gora je stigla do politički stabilne i najprosperitetnije balkanske ekonomije, saglasni su sagovornici TVCG.

Za Crnu Goru, rješenje leži u turizmu i nekoliko drugih industrijskih grana, smatra analitičar Januš Bugajski.

"Ipak ima još dosta toga da se uradi. Borba protiv korupcije da bude efikasnija, da se poboljša vođenje ekonomije, da se privuče više investitora, naročito evropskih, a ne ruskih", smatra Bugajski.

Članstvo u EU i NATO su dostižni Crnoj Gori, smatra Server.

"I to u rasponu ne dužem od nekoliko godina kada je riječ o članstvu u EU, a možda i brže kada je riječ o članstvu u NATO-u", kaže Server dodajući da bi tako okretanje Crne Gore prema Zapadu postalo trajna činjenica. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније